"Εκκλησιαστής" στο Bios



Ο Αντώνης Αντωνόπουλος μετά την πρώτη του σκηνοθεσία της παράστασης Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ του Σάμουελ Μπέκετ, επανέρχεται στο BIOS με τον ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΗ.
Μια εικαστική χορογραφία για το αρχετυπικό κείμενο της Παλαιάς Διαθήκης. Μια όπερα δωματίου για τη ματαιότητα της ανθρώπινης φύσης.

Καιρός που θρηνείς και καιρός που χορεύεις.

Η παράσταση αφηγείται με μουσικούς και χορευτικούς όρους την ιστορία του Εκκλησιαστή. Ο Lowtronik συνθέτει επί σκηνής το ηλεκτρονικό ηχητικό τοπίο και ο Αντώνης Αντωνόπουλος σωματοποιεί την πορεία του ανθρώπου από την πρωταρχική και ζωώδη καταβολή του στην αναζήτηση της θεϊκής του υπόστασης. Μέσα από τα δώδεκα κεφάλαια του Εκκλησιαστή, αυτή η δυαδική ορχήστρα εξερευνά τα όρια ανάμεσα στη μουσική αφήγηση και την αναπαράσταση.

“Το βιβλίο με τη βαθειά παρατήρηση και τη μεγάλη ψυχική πείρα. Με την αηδία της ζωής και τον κόρο της γνώσης και της σοφίας. Το αμαρτωλό βιβλίο της Παλαιάς Διαθήκης. Το επικούρειο κ’ υλιστικό σχεδόν με τη σκανταλιστική γοητεία και την αιώνια ζωντάνια κι επικαιρότητα. Το βιβλίο της πιο τραγικής απαισιοδοξίας και της ανθρώπινης ματαιότητας. Με την αδρή και ρωμαλέα λυρική διάθεση στα περισσότερα και πιο γνήσια σημεία του, με την πηγαία ποιητική του πνοή, που όλη τη γνωμική του φιλοσοφία και σκέψη κατόρθωσε να την κάνει ένα σωστό λογοτέχνημα ο συγγραφέας του.”

Απόσπασμα από την εισαγωγή του  μεταφραστή Κ.Ι. Φριλίγγου


ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ

Μετάφραση: Κώστας Ι. Φριλίγγος
Σκηνοθεσία / Ερμηνεία: Αντώνης Αντωνόπουλος
Μουσική / Ερμηνεία: Lowtronik
Κίνηση: Κώστας Τσιούκας
Κοστούμια: Ιωάννα Τσάμη
Σκηνικός Χώρος: Πουλχερία Τζόβα
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Βοηθοί Σκηνοθέτη: Ευδοξία Ανδρουλιδάκη, Γκέλυ Καλαμπάκα


ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Πρεμιέρα: Πέμπτη, 12 Απριλίου 2018 έως Κυριακή, 06 Μαΐου 2018
Ημέρες & ώρες παραστάσεων: Κάθε Πέμπτη έως Κυριακή στις 21.00
Τιμές εισιτηρίων: 10 € ενιαίο, 2 € Ατέλειες
Διάρκεια: 60 λεπτά
Χώρος: ΒΙΟS Main
Διεύθυνση: Πειραιώς 84, Αθήνα
Τηλέφωνο κρατήσεων:  210-3425335


ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Ο Αντώνης Αντωνόπουλος, μέλος της ομάδας VASISTAS, παρουσίασε την πρώτη του σκηνοθετική δουλειά το 2016 στο BIOS, με το έργο του Σάμουελ Μπέκετ “Η τελευταία μαγνητοταινία του Κραπ”. Η παράσταση επαναλήφθηκε το φθινόπωρο της ίδιας χρονιάς στο Θέατρο Θησείον. Τη φετινή θεατρική χρονιά, συνεργάστηκε με την Αργυρώ Χιώτη στη σκηνοθεσία του “Αληθινού” στο Πόρτα.

Ο Lowtronik κινείται στο παρασκήνιο της ηλεκτρονικής indie σκηνής τα τελευταία 15 χρόνια, δοκιμάζοντας τα όρια μεταξύ διαφορετικών μουσικών ειδών, μέσα από την προσωπική του δισκογραφία, συνεργασίες με άλλα μουσικά σχήματα και τη δημιουργία μουσικής για τον κινηματογράφο.

Ο Κώστας Τσιούκας, χορευτής και χορογράφος, έχει συνεργαστεί μεταξύ άλλων με τον Αντώνη Φωνιαδάκη, την Αγγελική Στελλάτου, τον Κωνσταντίνο Μίχο, την Anthea Hamilton, την Claudia Bosse. Έργα του έχουν παρουσιαστεί στο Φεστιβάλ Αθηνών, τη Bienalle Θεσσαλονίκης, τη Documenta 14, το ImPulsTanz Vienna International Dance Festival κ.ά.


Ο Εκκλησιαστής είναι ένα από τα 24 βιβλία της Εβραϊκής Βίβλου. Γράφτηκε γύρω στο 450-180 π.Χ. και ακολουθεί τις σκέψεις του Βασιλιά της Ιερουσαλήμ πάνω στο νόημα της ζωής και τη ματαιότητα της ύπαρξης. Έχει επηρεάσει βαθιά τη δυτική λογοτεχνία και ενώ έχει συχνά χαρακτηριστεί απαισιόδοξο και σκοτεινό, ταυτόχρονα αποτελεί “την πιο ευγενή, την πιο σοφή, και την πιο δυνατή έκφραση της ζωής του ανθρώπου πάνω στη γη -το πιο υψηλό άνθος της ποίησης, της ρητορικής και της Αλήθειας” (Thomas Wolfe). 

Σχόλια