Η Ιωάννα Μπακαλάκου μιλάει στο Theater Stage

Με αφορμή  την παράσταση " Ο Α.Π. στο σπίτι μας",στην οποία πρωταγωνιστεί αλλά υπογράφει και τη σκηνοθεσία, η Ιωάννα Μπακαλάκου μας μιλάει για τον σπουδαίο λογοτέχνη Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.Μας εξομολογείται τις δυσκολίες αυτής της δουλειάς αλλά και για την θεατρική ομάδα "Ομάδα".
      
         Πες μας δυο λόγια για την παράσταση «Ο Α.Π.  στο σπίτι μας».

Η παράσταση αποτελεί μια δραματοποίηση πέντε διηγημάτων του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη  μέσα σε μια ιδιότυπη συνθήκη , κατά την οποία τέσσερεις  συγκάτοικοι που μοιράζονται έναν κοινό χώρο δουλειάς  κάθε Πέμπτη παίζουν ένα παιχνίδι ρόλων αναπαριστώντας τις  ιστορίες του Παπαδιαμάντη , χρησιμοποιώντας τα πράγματα του χώρου τους , τα εργαλεία της δουλειάς τους και την παιγνιώδη διάθεση τους που συνάδει με τη ζωντάνια της γραφής του σπουδαίου λογοτέχνη.

        Ποιο ήταν το κριτήριό σου ώστε να επιλέξεις τα κείμενα του Παπαδιαμάντη ;

Θεωρώ ότι είναι ένα σπουδαίο κεφάλαιο της λογοτεχνικής μας παράδοσης  που για πολλούς  και κυρίως τους νεαρότερους , κατατάσσεται εσφαλμένα στην ηθογραφία , του προσδίδεται μουσειακή αξία μόνο, ενώ πρόκειται για κείμενα ζωντανά και επίκαιρα που εστιάζουν βαθιά στα ,άλυτα δυστυχώς ακόμα , προβλήματα της κοινωνίας μας. Επίσης ο τρόπος που γράφει ο Παπαδιαμάντης έχει μια  θεατρικότητα   που με ενδιέφερε να εξερευνήσω μαζί με τους ικανότατους συνεργάτες μου.

      Υπήρξαν δυσκολίες ,σε σκηνοθετικό η υποκριτικό επίπεδο, στην απόδοση της παράστασης;

Δυσκολίες υπάρχουν πάντα και η μόνη λύση είναι η δουλειά και η σωστή ομάδα.  Είχα την ευτυχία να δουλεύω με τρεις εξαιρετικούς  ηθοποιούς που αγάπησαν πολύ αυτή τη δουλειά και  μαζί καταφέραμε να μιλήσουμε τον ιδιαίτερο λόγο του Παπαδιαμάντη και να τον μεταφέρουμε κατανοητά στο κοινό. Με μεγάλη μας χαρά διαπιστώνουμε ότι  το κοινό μας ακολουθεί καθώς ξεδιπλώνουμε τις ιστορίες αυτές για μιάμιση ώρα μπροστά του και συνεπαίρνεται απ’ αυτές όπως κι εμείς.
  
         Πως κατάφερε να σε κερδίσει ο καλλιτεχνικός χώρος και σε ποια ηλικία;

Δεν μπορώ να το προσδιορίσω χρονικά , μιας και μεγάλωσα σε μια οικογένεια που η τέχνη ήταν πάντα το κυρίως θέμα. Ήταν σχεδόν αυτονόητο ότι θα ασχοληθώ μ’ αυτό. Με την ευκαιρία αυτής της ερώτησης  θα ήθελα να πω ότι η καλλιτεχνική παιδεία θα έπρεπε να αποτελεί βασικό κορμό της  εκπαίδευσης.  Τα οφέλη είναι τεράστια ακόμα κι αν δεν οδηγούν πάντα στην επαγγελματική αποκατάσταση. 

        Πως προέκυψε η ομάδα «Ομάδα»;

Η ομάδα προέκυψε αρχικά ως ιδέα μιας παρέας συμφοιτητών.  Συνεργάτες ήρθαν και έφυγαν με τα χρόνια κι έτσι τώρα αποτελείται από εμένα και την ηθοποιό και τραγουδίστρια Τερέζα Κρητικού. Σκοπός μας είναι να δημιουργούμε παραστάσεις που μας εκφράζουν με κείμενα που μας αφορούν και θεωρούμε σημαντικό να παρουσιαστούν.  

         Επόμενα επαγγελματικά σχέδια;

Ο Α.Π. στη δεύτερη σαιζόν και βλέπουμε….

Σχόλια