"Ο Λιποτάκτης" του Μιχαήλ Σόρμπουλ στο Θέατρο Σταθμός



Εν καιρώ πολέμου... Οι κατακτητές έχουν εισβάλλει παντού και έχουν καταλάβει σχεδόν όλα τα σπίτια. Ο περισσότερος κόσμος έχει φύγει. Μία γυναίκα ετοιμάζεται να φύγει κι εκείνη να πάει να βρει τον άντρα της που πολεμάει στρατιώτης και έχει καιρό να τον δει. Παρά τις αντιρρήσεις της μητέρας της. Όταν ένας παλιός τους γνώριμος, που τώρα είναι στη μεριά των κατακτητών, επιτάσσει το σπίτι τους και εκείνες αναγκάζονται να τον φιλοξενήσουν. Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο όταν ο στρατιώτης λιποτακτεί και επιστρέφει στο σπίτι με σκοπό να τους βοηθήσει να το ''σκάσουν''.

Ένα έργο βασισμένο στο θεατρικό του Μιχαήλ Σόρμπουλ, που γράφτηκε στη Ρουμανία το 1917 και παίζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Επαγγελματικό θέατρο της διασποράς.

Το Επαγγελματικό Θέατρο της Διασποράς είναι μία επαγγελματική θεατρική ομάδα που αποτελείται από Ελληνορουμάνους ηθοποιούς. Δημιουργήθηκε το 2013 και στόχος της ομάδας είναι να παρουσιάζει έργα  από την ρουμάνικη δραματουργία- και στην ελληνική και στην ρουμάνικη γλώσσα- υπό την καθοδήγηση της σκηνοθέτιδας, Μόνικας Σαβουλέσκου Βουδούρη. Τα έργα που έχουν παρουσιαστεί μέχρι στιγμής είναι:

2013- Ο κυρ Λεωνίδας μπροστά στην αντίδραση, του Ίον Λούκα Καρατζιάλε, θέατρο Πρόβα

2015- Το όμορφο ταξίδι των αρκούδων Πάντα όπως το διηγείται ένας σαξοφωνίστας που είχε ερωμένη στην Φρανκφούρτη, του Ματέι Βισνιέκ, θέατρο Πρόβα

2017- Αστέρι χωρίς όνομα, του Μιχαήλ Σεμπαστιάν, θέατρο Σταθμός

2018- Ο Λιποτάκτης, του Μιχαήλ Σόρμπουλ, θέατρο Σταθμός.

Η ομάδα έχει πάρει μέρος σε φεστιβάλ και έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε αρκετά μέρη της Ελλάδας και στην Ρουμανία. Η περσινή παραγωγή της ομάδας, το ‘’Αστέρι χωρίς όνομα’’ τιμήθηκε με 4 βραβεία (Α’ Αντρικού ρόλου και Μετάφρασης στον Βαγγέλη Δουκουτσέλη, Α’ Γυναικείου ρόλου στην Εβελίνα Χαπεντσιούκ και Β’ Γυναικείου ρόλου στην Λάουρα Μιχαέλα Ντουμίτρου) στο 2ο διεθνές φεστιβάλ διαβαλκανικού θεάτρου.

Σκηνοθεσία- Διασκευή: Μόνικα Σαβουλέσκου Βουδούρη
Μετάφραση: Βαγγέλης Δουκουτσέλης, Φλάβιους Νεάγκου
Σκηνικά- Κοστούμια: Φλορίκα Μαλουρεάνου
Παίζουν: Κριστίνα Μαρία Κρέτσου, Λάουρα Μιχαέλα Ντουμίτρου, Κώστας Πολυνάκης, Βαγγέλης Δουκουτσέλης, Έμιλυ Κολομπάνι, Φλάβιους Νεάγκου

Ημέρες παραστάσεων:
31/5 στις 18:30
5/6 στις 21:30
6/6 στις 21:30
7/6 στις 18:30
11/6 στις 21:30
12/6 στις 21:30
13/6 στις 21:30
14/6 στις 21:30
18/6 στις 18:30

Είσοδος Ελεύθερη

Το έργο ανεβαίνει με την υποστήριξη του ICR.

Σχόλια