Γεράσιμος Μιχελής: "Η απόφαση του να γίνω ηθοποιός ήταν ακαριαία"

Ο Γεράσιμος Μιχελής μας ξεναγεί στο "Hotel Marina" και μας μιλάει για τον ρόλο τον οποίο υποδύεται καθώς και για την αγάπη των συνεργατών του αλλά και του ίδιου για το έργο αυτό.Ένας ταλαντούχος ηθοποιός που μετράει αρκετά χρόνια στον χώρο της υποκριτικής και κάθε φορά μας εκπλήσσει με τις δυνατότητές του.
·     

      Αυτήν την περίοδο πρωταγωνιστείτε στην παράσταση “Hotel Marina” η οποία ανεβαίνει στο Από μηχανής Θέατρο.Μιλήστε μας λίγο γι’αυτήν.

Το “Hotel Marina” ,είναι ένα χειροποίητο έργο , σπονδυλωτό, με απλές, καθημερινές  ιστορίες, πραγματικών ανθρώπων. Ιστορίες που αφορούν στο σήμερα. Έξι πρόσωπα συναντιόνται τυχαία, σε ένα ανακαινισμένο ξενοδοχείο , που πριν λειτουργούσε ως χώρος ημιδιαμονής. Όλοι τους αναζητούν αποδοχή. Διψούν για αγάπη. Όσα αφορούν στην παράσταση τώρα.  Από την αρχή , μας ζητήθηκε επίμονα και αποφασιστικά, από τον σκηνοθέτη της παράστασης Χρήστο Σουγάρη, να αφηγηθούμε αυτές τις μικρές ιστορίες αγάπης, με απόλυτη αμεσότητα, αφαίρεση και με ελάχιστα μέσα. Οι ηθοποιοί, είμαστε ο πυρήνας της παράστασης. Με την αφήγησή μας , ανάλαφρα  ζωντανεύουν οι ιστορίες των ηρώων καθώς επίσης κι οι χώροι του ξενοδοχείου. Δεν χρειάστηκαν πολλά σκηνικά αντικείμενα κι οι θεατές , με ενεργή την  φαντασία τους, κάνουν τις διαδρομές μέσα στους χώρους του ξενοδοχείου μας, ευχάριστα. Έτσι τους προσφέρεται η δυνατότητα  να νιώσουν οικειότητα και σαν πελάτες κι αυτοί του “Hotel Marina” ,  να ταυτιστούν με κάποια από τις ιστορίες του έργου .

·     Βρίσκετε κοινά στοιχεία του εαυτού σας με τον ρόλο τον οποίο υποδύεστε;

Προσπαθώ πάντα να κατανοήσω τον ήρωα  του οποίου έχω την ευθύνη . Όσο μακριά μου κι αν τον αισθάνομαι, όσο κι αν μου φαίνεται ξένος! Αν δεν τον καταλάβω βαθιά , αν δεν τον δικαιολογήσω μέσα μου για τις αγωνίες του, τις  αδυναμίες του, τους φόβους του, τα πάθη του,   δεν θα μπορέσω να τον αγαπήσω και να τον υπερασπιστώ. Στην παράστασή μας,  ο Χρήστος, ο ήρωας που υποδύομαι , είναι ένας ώριμος άντρας , επιτυχημένος ζωγράφος, που από έλλειψη θάρρους , κρύβει από την γυναίκα του ένα σοβαρό ψέμα κι ο γάμος τους κρέμεται από μία κλωστή. Εκείνο όμως που με συγκινεί σε αυτόν και με έκανε να τον συμπονέσω είναι ότι αγαπάει με όλο του το είναι την γυναίκα του . Με μια αγάπη αληθινή που έχει την φλόγα του έρωτα. Παρόλα τα σφάλματά του , την επιπολαιότητά του , αυτός αγωνίζεται για την σωτηρία του γάμου του , σαν ακούραστος πρωταθλητής.


·     Στο έργο «Hotel Marina» εκτός από πρωταγωνιστής,συμμετέχετε και στη συγγραφή του.Πως ήταν η συνεργασία σας με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας;

Αυτό το εγχείρημα ήταν μεγάλο μάθημα για μένα. Να προσπαθώ για καιρό, να μην μπερδεύω τους ρόλους μου. Στην πρόβα , φρόντιζα πάντα να λειτουργώ ως ηθοποιός και μόνο .Να δίνομαι γενναιόδωρα σε ότι μου ζητούσαν. Οι πρόβες ήταν απαιτητικές επί μακρόν. Άπειροι αυτοσχεδιασμοί πάνω στο κείμενο, αναζητώντας αμεσότητα στον λόγο, στην αφήγηση. Με παρέα τους αγαπημένους συνεργάτες , πηγαίνοντας κόντρα στους φόβους, στην αβεβαιότητα και στην αδράνεια , αγκαλιάσαμε την προσπάθεια αυτή και  τολμήσαμε να γράψουμε, με την  σκηνοθετική καθοδήγηση ,  το δικό μας έργο ! Η πίστη και η αγάπη όλων των συνεργατών για την παράσταση αυτή , μας έκανε όλους πιο δυνατούς.

·     Η πινακίδα του ξενοδοχείου σχηματίζει έναν σταυρό.Είναι τυχαίο αυτό ή  κρύβει κάποιον συμβολισμό;

Η καθαρίστρια του ξενοδοχείου, η Ουρανία, καθαρίζει εμμονικά ένα πεντακάθαρο ξενοδοχείο που έχει ανακαινισθεί πρόσφατα. Τρίβει διαρκώς πατώματα και τείχους . Έτσι πιστεύει ότι θα λυτρωθεί από τις αμαρτίες του παρελθόντος." Βρομιές" ,  που δεν καθαρίζουν όμως έτσι εύκολα . Από την άλλη, ένας άλλος ήρωας του έργου ο Χρήστος, φέρνει την γυναίκα του στο ξενοδοχείο  , που στο παρελθόν είχαν ζήσει την τρέλα του έρωτα , για να σώσει τον γάμο του. Ψάχνει να βρει την δύναμη τώρα , αυτό το παλεύει δεκαπέντε χρόνια , να της αποκαλύψει το ψέμα που της κρύβει. Όλοι οι ήρωες  βέβαια, λίγο ως πολύ, σηκώνουν τον δικό τους σταυρό, αναζητώντας την λύτρωση. Αν δεν καούν, δεν καταστραφούν πως θα ξαναρχίσουν ! Γνωρίζουν πως μόνο μέσα από την σταύρωση έρχεται η ανάσταση...

·     Το θέατρο πως μπήκε στη ζωή σας; Ήσασταν από τα παιδιά που έλεγαν από μικρά πως θέλουν να γίνουν ηθοποιοί;

Οι γονείς μου με πήγαιναν τακτικά θέατρο όταν ήμουν μικρός. Μου προκαλούσε δέος η σκοτεινή αίθουσα του θεάτρου με τον πολύ τον κόσμο ,που σε απόλυτη ησυχία, όλα κι όλοι  μεταμορφώνονταν με μαγικό τρόπο σε κάτι άλλο.Κι εγώ, βγαίνοντας από το θέατρο , ένιωθα πως είχα πάρει κάτι από την μαγεία του. Αυτό το στοιχείο ήταν που με γοήτευε πολύ από μικρό. Το θέατρο σου δίνει την ευκαιρία να μετατοπιστείς, να αλλάξεις. Ηθοποιός βέβαια, αποφάσισα να γίνω πολύ αργότερα. Μεγάλος πια. Η απόφαση ήταν ακαριαία . Σαν αιφνίδιος έρωτας, έτσι θυμάμαι μου προέκυψε. Ήταν μία εκστατική στιγμή που ένιωθα να με οδηγεί κάπου χωρίς να ξέρω γιατί, απλά πήγαινα...


·     Έχετε μία αξιόλογη καριέρα στην τηλεόραση και στο θέατρο.Ποιό από τα δύο πιστεύετε πως είναι πιο δυνατό ώστε να «αγγίξει» η να επηρεάσει τον θεατή;

Η τέχνη του θεάτρου δεν είναι , όπως η τηλεόραση, μοναχική απόλαυση . Είναι μέσο για επικοινωνία , τόπος που πραγματώνεται η κοινότητα. Θεατές επιλέγουν να πάνε σε έναν χώρο και να παρακολουθήσουν σε συγκεκριμένο χρόνο , όλοι μαζί , κάτι κοινό. Γίνονται μάρτυρες- κοινωνοί μιας ζωντανής δράσης που συμβαίνει την δεδομένη στιγμή μπροστά στα μάτια τους ,για μία φορά άπαξ !Αυτή η λειτουργία μπορεί να τους προβληματίσει , να τους κάνει ίσως ,  να νιώσουν ασφάλεια, θαλπωρή, χαρά, ίσως και να τους  μετατοπίσει.  Αυτήν την εμπειρία μόνο το θέατρο την παρέχει.

·     Θα μοιραστείτε μαζί μας τα επόμενα επαγγελματικά σας σχέδια;

Οι παραστάσεις του “Hotel Marina” θα τελειώσουν στις 22 / 1 . Θέλω μες στις γιορτές, να καταφέρω να κάνω ένα ταξίδι. Μια εκδρομή σε ορεινό μέρος, μου αρέσει το βουνό τον χειμώνα. Βόλτα στο κρύο και μετά, χαλαρά  στα ζεστά. Τον Δεκέμβρη θα ξεκινήσω πρόβες για μια καινούργια παράσταση σε έργο γνωστό   του κλασικού ρεπερτορίου.

Επιμέλεια Γιάννης Σεβαστίκογλου
Δείτε πληροφορίες για την παράσταση εδώ

Σχόλια