Σταύρος Καλλιγάς: "Ο ηθοποιός οφείλει να κάνει πράξη την κατανόηση του έργου"

Ο Σταύρος Καλλιγάς πρωταγωνιστεί φέτος στην παράσταση "Sunset Limited" στο Θέατρο Τρένο στο Ρουφ.Μιλάει στο Theater Stage για την πρώτη του σκηνοθετική απόπειρα με την παράσταση "Αναδρομή γάμου" στο Θέατρο Αλκμήνη την οποία και έχει γράψει ο ίδιος. 

Τη φετινή σεζόν θα δούμε από σας την παράσταση «Αναδρομή γάμου» στο Θέατρο Αλκμήνη. Πείτε μας δυο λόγια γι' αυτήν.

Η "Αναδρομή Γάμου" είναι μία κωμωδία που αφορά τέσσερις διαφορετικούς μεταξύ τους χαρακτήρες, που έχουν μία κοινή συνισταμένη. Αυτή είναι η υπέρβαση, ο καθένας σε προσωπικό επίπεδο. 

Το θέμα όμως είναι ότι κανένας δεν είναι εις θέσιν να την πραγματοποιήσει. Εκεί είναι που περιπλέκεται η κατάσταση. Σε ένα δεύτερο επίπεδο, πρόθεση δική μου είναι να καταδείξω την ευκολία με την οποία προσάπτουμε "ταμπμέλες", παραγνωρίζοντας τα βαθύτερα αίτια που προκαλούν μία συγκεκριμένη συμπεριφορά ενός ατόμου. Έτσι καταλήγουμε να έχουμε άπειρες προκαταλήψεις. 


Πως προέκυψε η συγγραφή του συγκεκριμένου έργου;

Η ιδέα προέκυψε όταν αποφάσισα να ασχοληθώ με τη θεατρική συγγραφή, στο δύσκολο αυτό είδος που είναι η κωμωδία. Οι σχέσεις των ζευγαριών έχοτν πάντα μεγάλο ενδιαφέρον κι έτσι γεννήθηκαν στο μυαλό μου οι δύο από τους τέσσερις χαρακτήρες του έργου. Το παζλ συμπληρώθηκε με άλλους δύο, που η έμμεση σχέση τους με τους δύο πρώτους, μέσα στο έργο γίνεται άμεση.
Έχετε αναλάβει και τη σκηνοθεσία. Βρήκατε κάποια εμπόδια που σας δυσκόλεψαν στις πρόβες;

Ως πρωτοεμφανιζόμενος σκηνοθέτης, δεν βρήκα ιδιαίτερα προβλήματα, μιας και εγώ έγραψα το έργο, ως ηθοποιός έχω θεατρική εμπειρία και είχε να συνεργαστώ με εξαίρετους συνοδοιπόρους. 

Έχετε συμμετάσχει σε πολλά σήριαλ στην τηλεόραση. Πιστεύετε πως σας έχει βοηθήσει αυτό στην καριέρα σας;

Η τηλεόραση προσφέρει κάποια πλεονεκτήματα, όπως είναι η αναγνωρισιμότητα. Είναι κάτι που στην πορεία ενός ηθοποιού λειτουργεί καταλυτικά, όπως και στη δική μου περίπτωση. 

Πως αντιλαμβάνεστε τον όρο «ηθοποιός»;

Ο ηθοποιός, τουλάχιστον στο δικό μου μυαλό, πρέπει να είναι φορέας επικοινωνίας των συμπυκνωμένων νοσημάτων ενός έργου, με αποδέκτη το θεατή. Οφείλει δηλαδή να κάνει πράξη την κατανόηση του έργου, με ωραία αισθητική, χωρίς ωστόσο να γίνεται διδακτικός. 

Πέρα από την «Αναδρομή γάμου» σας βρίσκουμε κάπου αλλού φέτος;

Η φετινή σεζόν, για μένα ξεκίνησε με τη συμμετοχή μου στην παράσταση Sunset Limited, στο Τρένο στο Ρουφ, με τον Μάνο Ζαχαράκο και σκηνοθεσία της Κωνσταντίνας Νικολαΐδη. Από το Φεβρουάριο θα βρίσκομαι στο Θέατρο Τέχνης, στο υπόγειο, όπου σε σκηνοθεσία της Μαριάννας Κάλμπαρη, ανεβάζουμε τον Έντμοντ τ Ντέιβιντ Μάμετ. 

Του Γιάννη Σεβαστίκογλου

Δείτε πληροφορίες για την "Αναδρομή Γάμου"  εδώ

Σχόλια