Είδαμε την παιδική παράσταση "Η Συμμορία του Μεσονυκτίου" στο Θέατρο Άνεσις


Το μυθιστόρημα του Ντέιβιντ Ουάλιαμς αναφέρεται σε πέντε παιδιά τα οποία συναντιούνται στο νοσοκομείο Λορντ Φαντ του Λονδίνου. Εκεί,στην παιδιατρική πτέρυγα, η προϊσταμένη τους κάνει τη νοσηλεία δύσκολη καθώς δε συμπαθεί καθόλου τα παιδιά. Οι πέντε φίλοι μαζί με την πολύτιμη βοήθεια του θυρωρού, όταν το ρολόι χτυπήσει μεσάνυχτα ζουν φανταστικές περιπέτειες μέσα από τις οποίες πραγματοποιεί ο καθένας το όνειρο του.Δύσκολες καταστάσεις μετατρέπονται σε κωμικοτραγικές και τα παιδιά μέσα από τη φιλία και την αγάπη τους ζουν μέσα σε λίγες μέρες μια ολόκληρη ζωή. 

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Δεγαΐτης δημιουργεί ένα σκηνικό παιχνίδι και με το λόγο,το χορό,την έκφραση αξιοποιεί τη συγκινητική πλευρά του έργου δίνοντας έμφαση στις ξέγνοιαστες και χαρούμενες στιγμές.Παρότι είναι δύσκολο να αποδοθεί η σοβαρότητα της ασθενείας χωρίς να "επιβαρυνθεί" η ψυχολογία των παιδιών,ο σκηνοθέτης το καταφέρνει επιτυχώς.Με την υποστήριξη της Βασιλικής Μπέζα, φέρνει κομψά και μαγευτικά τα παιδιά σε επαφή με μία δυσάρεστη περίσταση την οποία δυστυχώς βιώνουν καθημερινά πολλές οικογένειες. 

Η ομάδα των ηθοποιών Δημοσθένης Φίλιππας, Πηνελόπη Μαρκοπούλου, Θανάσης Ισιδώρου, Δώρα Χουρσανίδου, Μάριος Κρητικόπουλος, Βασίλης Παπαδημητρίου, Φοίβος Σαμαρτζής, Δανάη Ομορεγκιέ Νεάνθη και Ανδριανή Νεοκλέους,ενωμένη υποστηρίζει με ευχάριστη υπόσταση το δραματικό στοιχείο που φέρει το έργο. Συγκινητικοί και αυθόρμητοι βάζουν ο καθένας τη δική του πινελιά στο πορτραίτο και αρμονικά δίνουν παλμό στην παράσταση πετυχαίνοντας την "αποστολή" του συγγραφέα.Ευαίσθητες ερμηνείες,αληθινές που μας μεταφέρουν σε έναν φανταστικό, ονειρικό κόσμο πλημμυρισμένο από έντονα συναισθήματα.

Τα κοστούμια της Ιφιγένειας Νταουντάκη,τα σκηνικά της Αρετής Μουστάκα,η μουσική του Νίκου Τσέκου και οι φωτισμοί της Μελίνας Μάσχα αποτυπώνουν εξαιρετικά το ύφος του συγγραφέα και συνεισφέρουν στην παραμυθένια ατμόσφαιρα της παράστασης. 

Εξαίσια η διασκευή και μετάφραση της Άνδρη Θεοδότου πάνω στην οποία βασίστηκαν οι συντελεστές όπως και οι χορογραφίες της Μαρίζας Τσίγκα οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στο υπέροχο σύνολο.

Μια ιστορία που κρατάει το ενδιαφέρον και συγκινεί μεταδίδοντας μηνύματα που τα παιδιά θα πρέπει πάντα να θυμούνται και να έχουν ως οδηγό στη ζωή τους. Πάθος, χορός, δράση και ομαδικό πνεύμα χαρακτηρίζουν την παιδική παράσταση που ξεχωρίζει φέτος στις θεατρικές σκηνές της Αθήνας.

Γράφει ο Γιάννης Σεβαστίκογλου

Δείτε πληροφορίες για την παράσταση εδώ

Σχόλια