Σίσσυ Ιγνατίδου: " Όλοι είμαστε άνθρωποι των συναισθημάτων "

Η ηθοποιός Σίσσυ Ιγνατίδου μιλάει στο Theater Stage και μας ξεναγεί στο "Νησί των συναισθημάτων".Μία ξεχωριστή παιδική παράσταση η οποία παίζεται στο Θέατρο 104.

Φέτος πρωταγωνιστείς στην παιδική παράσταση «Το νησί των συναισθημάτων». Μίλησέ μας γι αυτήν τη δουλειά.

Το νησί των συναισθημάτων παίζεται κάθε Σάββατο στις 17.00, στο θέατρο 104, Ευμολπιδών 41, στον Κεραμεικό. Τις καθημερινές όμως έχουμε τη χαρά να ταξιδεύουμε και εκτός Αθήνας σε πόλεις και νησιά της Ελλάδας, εκεί όπου τα παιδιά δεν έχουν τις ίδιες ευκαιρίες για ψυχαγωγία και θέατρο. Μέχρι στιγμής έχουμε επισκεφτεί σχολεία σε Σέριφο, Σκόπελο, Τήνο, Άνδρο, Βόλο, Κέρκυρα, Άρτα, Μεσσηνία κλπ. Αν αναρωτιέστε αν έχουν εξαφανιστεί εκείνα τα παλιά μπουλούκια ηθοποιών που ταξίδευαν ανά την Ελλάδα με μια βαλίτσα στο χέρι και ελάχιστα σκηνικά τότε να σας πω ότι υπάρχουν ακόμα: η ομάδα Hippo είναι ένα από αυτά! Πολλές φορές οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές, λόγω του δυσπρόσιτου της κάθε περιοχής, άλλα η ανταπόκριση των παιδιών και η φιλοξενία των δασκάλων υπερνικά κάθε δυσκολία.

Τι σε γοητεύει ιδιαίτερα πάνω σε αυτό το "νησί" ;

Η ιδέα να ασχοληθούμε με την ιστορία του Χόρχε Μπουκάι (που περιέχεται στο βιβλίο του "Ο δρόμος των δακρύων") ξεκίνησε πέρσι, όταν στα πλαίσια του διεθνούς φεστιβάλ νεανικού θεάτρου Thespo19 στη Βομβάη της Ινδίας μου ζητήθηκε να συμμετέχω μαζί με την ομάδα στα εργαστήρια που θα παρουσίαζε εκεί. Εκτός από το εργαστήρι υποκριτικής kinemo που απευθύνονταν σε ενήλικες ηθοποιούς παρουσιάσαμε και ένα εργαστήρι για παιδιά. Το ερέθισμα μας γι' αυτό ήταν η συναισθηματική νοημοσύνη. Έτσι στο "νησί" που κατοικούν όλα τα ανθρώπινα συναισθήματα βρήκαμε πρόσφορο έδαφος για να κάνουμε μια έρευνα, ένα ταξίδι στον συναισθηματικό μας κόσμο. Στην παράσταση που φτιάξαμε φέτος, Το Νησί των Συναισθημάτων, στην εκδοχή της ομάδας Hippo, κατοικούν όλα τα συναισθήματα και με αφορμή την έκρηξη ενός ηφαιστείου καλούνται να αλληλεπιδράσουν και να συνυπάρξουν αρμονικά. Σαν το νησί να ΄ναι ο ίδιος μας ο εαυτός που παλεύει με μια πληθώρα συναισθημάτων. Στην παράσταση μας δίνεται η αφορμή να κατονομάσουμε τα συναισθήματα μας, να αναρωτηθούμε για τη χρησιμότητα τους, να τα αποδεχτούμε και να μάθουμε να τα διαχειριζόμαστε. Να καλλιεργήσουμε δηλαδή τη συναισθηματική μας δεξιότητα.

Πως ανταποκρίνονται τα παιδιά στην παράστασή σας;

Τα παιδιά θα είναι πάντα μια έκπληξη για τον ενήλικο νου. Η καρδιά και το μυαλό τους είναι σαν μια ανοιχτή ομπρέλα. Η παράσταση μας κάθε φορά έχει άλλο χρώμα χάρη στα παιδιά που συμμετέχουν ενεργά και αναλαμβάνουν την ευθύνη για την έκβαση της ιστορίας μας. Εξαιτίας της ιδιαιτερότητας της παράστασης, που είναι εμποτισμένη με στοιχεία εκπαιδευτικού δράματος, τα παιδιά καλούνται να ανέβουν στη σκηνή μαζί μας, να εκφραστούν, να προτείνουν λύσεις, να λάβουν αποφάσεις. Και όπως έχουμε διαπιστώσει αυτό γίνεται με μεγάλο ενθουσιασμό και χαρά.

Είσαι άνθρωπος των συναισθημάτων;

Όλοι είμαστε άνθρωποι των συναισθημάτων, έφοσον αυτά ενυπάρχουν μέσα μας. Το ζητούμενο είναι να μάθουμε να έχουμε τον έλεγχο αυτών και να αποκτήσουμε μια κάποια συναισθηματική δεξιοτεχνία. Βλέπουμε τριγύρω μας, ατομικά ή και μέσα σε κοινωνικές ομάδες, συναισθήματα εκτός ελέγχου, που οδηγούν σε εντάσεις και εξάρσεις αρνητικών συναισθημάτων. Θεωρώ πως όσο ευφυέστεροι προσπαθούμε να γίνουμε, άλλο τόσο οφείλουμε να γίνουμε και συναισθηματικά νοήμονες.

Θα μοιραστείς μαζί μας τα μελλοντικά σου σχέδια;

Εκτός από το θέατρο ασχολούμαι με την δημιουργική απασχόληση και έχω ανεξάρτητες θεατρικές ομάδες για παιδιά. Θα συνεχίσω λοιπόν να κάνω τη δουλειά που αγαπώ, να κάνω θέατρο και να ασχολούμαι με τα παιδιά. Προς το παρόν συνεχίζω την συνεργασία μου με την θεατρική ομάδα Hippo, η οποία θα ανανεωθεί και του χρόνου.

Επιμέλεια Γιάννης Σεβαστίκογλου
Δείτε πληροφορίες για την παράσταση εδώ

Σχόλια