Αγγελική Φράγκου: "Η ιδέα για την σταχτοπούτα από την Κίνα προέκυψε όταν ταξίδεψα στην Κίνα! "

Η Αγγελική Φράγκου μιλάει στο Theater Stage για την παιδική παράσταση "Γιέ-Χσιέν: Η Σταχτοπούτα από την Κίνα" στο Θέατρο Skrow στην οποία πρωταγωνιστεί. Μας αφηγείται πως προέκυψε η ιδέα για το κινέζικο παραμύθι αλλά και για τη συμμετοχή της σε σημαντικές δράσεις σε παιδιατρικές κλινικές της Αττικής.

Τι πραγματεύεται η παράστασή σας «Γιέ-χσιέν: Η Σταχτοπούτα από την Κίνα»;

Η παράσταση πραγματεύεται την πορεία που ακολυθεί ο άθρωπος προς την ψυχική και συναισθηματική ωρίμανση, έτσι ώστε να μπορεί να κατακτήσει  εκείνο το επίπεδο ωριμότητας που τον καθιστά ευτυχισμενο και του επιτρέπει  να διαχειριζέται με αρμονία τη ζωή του. 
Στη διαχρονική αυτή ιστορία, εκτός από την ευγενική Γιε-χσιεν, το χρυσό της ψάρι, την κακιά μητριά της, θα γνωρίσουμε και ένα μικροσκοπικό χρυσοκέντητο, ανεκτίμητο παντοφλάκι! Θα μπορέσει η Γιε-χσιεν να πάει στη γιορτή της Άνοιξης; Πώς μπορεί το ψάρι της να την βοηθήσει; Και το πιο σημαντικό απ’ όλα, τι συνέβη στο παντοφλάκι; 

Πείτε μας δυό λόγια για τον ρόλο τον οποίο υποδύεστε.

Υποδύομαι την ευγενική Γιε-χσιέν. Η Γιε-χσιέν έχει ένα δυνατό χαρακτήρα, είναι καλόκαρδη, ενδιαφέρεται για τους άλλους, αγάπαει την ποίηση και την κεραμική. Η ζωή της Γιε-χσιέν ανατρέπεται όταν χάνει τους γονείς της όμως η καθαρότητα του χαρακτήρα της, της επιτρέπει να διαχειριστεί τις δοκιμασίες και να τις ξεπεράσει. Η Γιε-χσιέν είναι πιο δυνατή από τα γεγονότα και μάχεται για το δίκαιο, το όμορφο και το καλό.

Πώς προέκυψε η ιδέα να ανεβάσετε ένα κινέζικο έργο; Υπήρξαν δυσκολίες για εσάς ώστε να το επιτύχετε;

 Η ιδέα για την σταχτοπούτα από την Κίνα προέκυψε όταν, ταξίδεψα στην Κίνα! Εκεί είχα την τύχη να δω αρκετές παραστάσεις του Κινέζικου Θεάτρου. Μία από τις παραστάσεις που είδα ήταν η όπερα Mulan στο Guangzhou Opera House. H ιδέα λοιπόν για μία παράσταση με θέμα ένα Κινέζικο παραμύθι με επισκέφθηκε μέσα σε εκείνο το υπέροχο θέατρο. Τις επόμενες ημέρες της  παραμονής μου στην Κίνα η μόνη μου σκέψη ήταν αυτή! Επέστρεψα στην Ελλάδα με αρκετά Κινέζικα παραμύθια στις βαλίτσες μου αλλά ένιωθα πως δεν έχω βρει ακόμα το ιδανικό παραμύθι! Πριν από μερικά χρόνια έψαχνα παραμύθια που να έχουν παραλλαγές σε πολλά μέρη του κόσμου. Εμφανίστηκε λοιπόν μπροστά μου η Σταχτοπούτα η οποία έχει παραλλαγές και στις πέντε ηπείρους!. Έτσι συνάντησα την Γιε-χσιέν, την Σταχτοπούτα από την Κίνα, που θέλει να πάει στην Γιορτή της Άνοιξης, η μητριά της δεν την αφήνει και δέχεται βοήθεια από το μαγικό της ψάρι. Όταν τελείωσα την ανάγνωση ήξερα πως βρήκα την ιστορία που έψαχνα όλο αυτό το διάστημα. Η Γιε-χσιέν: Η Σταχτοπούτα από την Κίνα είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα!

Γιατί θα προτείνατε να δει κάποιος την παράσταση;

Θα την πρότεινα επειδή θα δεί δύο ηθοποιούς επί σκηνής που έχουν κάνει την υπόθεση του έργου υπόθεση δική τους. 

Τι σας οδήγησε στο να ασχοληθείτε με το θέατρο; Τι σας συναρπάζει σε αυτό;

Να σας πω το θέατρο υπήρχε στη ζωή μου από την παιδική μου ηλικία. Στα 5 μου έτη 'δήλωσα' στην οικογένεια μου πως θα γίνω ηθοποιός. Και ήταν μια δήλωση που με συνόδευε σε όλη μου τη ζωή και δεν την πήρα ποτέ πίσω. Το να γίνω ηθοποιός ήταν το παιδικό μου όνειρο που ως ενήλικας όφειλα να το υλοποιήσω. Με συναρπάζει πως συνέχεια έχεις να μάθεις κάτι καινούριο!

Τι ελπίζετε και τι φοβάστε για τα χρόνια που έρχονται;

Αυτό που επιθυμώ για τα χρόνια που έρχονται είναι η υγεία. Υγεία σε όλους τους τομείς της ζωής.

Έχετε κάποια επαγγελματικά σχέδια για το άμεσο μέλλον;

 Αυτή τη στιγμή μπορώ να μοιραστώ μαζί σας, τα σχέδια μας για τη συνέχεια της θεατρικής δράσης του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά 'Η Θεία Λένα παέι όπου υπάρχουν παιδιά'. Η δράση αφορά τις παραστάσεις που δίνουμε στις παιδιατρικές κλινικές της Αττικής. Αυτή τη στιγμή η δράση θα ολοκληρωθεί στις 21 Απριλίου 2019 και η 2η σεζόν θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2019.
Σας ευχαριστώ για την όμορφη συνέντευξη

Λίγα λόγια για το Θέατρο Ρετρό από την Αγγελική Φράγκου:
Ίδρυσα το Θέατρο Ρετρό το 2012 και πραγματικά τότε δεν φανταζόμουν που θα με οδηγήσει αυτή η επιλογή και πόσα δώρα και εμπειρίες θα μου προσφέρει. Εν συντομία να σας πω πως με το ‘Θέατρο ΡΕΤΡΟ’ και τους ανεκτίμητους συνεργάτες  μου, δραστηριοποιούμαστε στην παραγωγή θεατρικών παραστάσεων και εκδηλώσεων που αφορούν το παιδί και το παιδί μέσα μας. Με το ‘Θέατρο ΡΕΤΡΟ’ θέλουμε να δημιουργήσουμε μια θεατρική εμπειρία, που σέβεται και τον ενήλικα και το παιδί και που θα οδηγήσει σε μία ανάμνηση ζωής! Αναζητούμε μύθους ανά τον κόσμο οι οποίοι να έχουν την βάση τους σε αντίστοιχους Ελληνικούς και επειδή αγαπώ πολύ πολύ τα ταξίδια, στόχος μου είναι να ταξιδεύουμε τους ‘μύθους’ που έγιναν ‘παραστάσεις’ στη χώρα καταγωγής τους, ως τώρα έχουμε επισκεφθεί με τις παραστάσεις μας το Βερολίνο και το Όσλο. Έχουμε αναπτύξει συνεργασίες με σημαντικούς φορείς και εταιρείες όπως: Πρεσβεία της Νορβηγίας στην Αθήνα, Πρεσβεία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα,Πρεσβεία της Δανίας στην Αθήνα, Aegean Airlines, Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο, Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς, 81η ΔΕΘ, Σύλλογος ΕΛΠΙΔΑ. To ‘Θέατρο Ρετρό’ βραβευτήκε για την προσφορά του στον πολιτισμό από την ‘Unesco Πειραιώς & Νήσων’. Το ‘Θέατρο ΡΕΤΡΟ’ μας φέρνει καθημερινά σε επαφή με την γενναιοδωρία και την αυθεντικότητα των παιδιών και αυτό μας κάνει καλύτερους και χαρούμενους. 

Πληροφορίες
Η Αγγελική Φράγκου πρωταγωνιστεί:
Κάθε Κυριακή στις 12.00 στην παράσταση ‘Η πριγκίπισσα & το μπιζέλι‘ στην ‘Οικία Κατακουζηνού‘
Κάθε Κυριακή στις 15.00 στην παράσταση Γιε-χσιέν:Η Σταχτοπούτα από την Κίνα  στο Skrow.theater
Στη θεατρική δράση του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά , ‘Η Θεία Λένα πάει όπου υπάρχουν παιδιά  όπου και επισκέπτεται τις παιδιατρικές κλινικές της Αττικής.

Επιμέλεια Γιάννης Σεβαστίκογλου
Δείτε πληροφορίες για την παράσταση εδώ

Σχόλια