Είδαμε την παράσταση "Του Κουτρούλη ο γάμος" στο Νέο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου


Το Theater Stage είδε την πολιτική σάτιρα "Του Κουτρούλη ο γάμος" στο Θέατρο Κατερίνα Βασιλάκου, στην πρώτη εξαιρετική και επιτυχημένη σκηνοθετική προσέγγιση της Σμαράγδας Καρύδη, πλαισιωμένη από ένα πλήθος αξιόλογων συντελεστών.

Το έργο είναι μια κωμωδία διαμαρτυρίας γραμμένη από το Φαναριώτη, λόγιο, πολιτικό, Αλέξανδρο Ρίζο Ραγκαβή το1843, για τους δυσβάσταχτους μνημονιακούς όρους των δανειστών της εποχής στη χώρα μας. Ανέβηκε για πρώτη φορά το 1845 και λειτούργησε σαν αντίδοτο στη θλίψη εκείνης της περιόδου παραμένοντας διαχρονικό, γιατί και τα προβλήματα της Ελλάδας παραμένουν ίδια. Εκθέτει τα κακώς κείμενα της ελληνικής πραγματικότητας από την ίδρυση του κράτους έως σήμερα, δηλαδή  την αναξιοκρατία, τη ξενομανία, τη διαφθορά συνειδήσεων, τη διαπλοκή.

Ο Μανώλης Κουτρούλης από τη Σύρα,στην υπόθεση του έργου, είναι ράπτης μεν..πολύ πλούσιος δε και ερωτευμένος με την Ανθούσα, κόρη μεσοαστικής οικογένειας, που όμως είναι ερωτευμένη με έναν νεαρό αστυνόμο.Για να αποφύγει τον επίδοξο γαμπρό και χωρίς να εναντιωθεί στη θέληση του πατέρα της, βάζει σαν όρο για το γάμο να γίνει ο αγράμματος ράπτης... υπουργός.Ο Κουτρούλης, με τη βοήθεια του δαιμόνιου υπηρέτη του, αρχίζει την προεκλογική του εκστρατεία χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα, κυρίως τα αθέμιτα. Κατορθώνει, τελικά, το ακατόρθωτο, δηλ. την "δήθεν" υπουργοποίηση του, και έτσι η φιλόδοξη Ανθούσα οδηγείται νυφούλα στην εκκλησία. Η απάτη όμως αποκαλύπτεται και η δικαιοσύνη επεμβαίνει...

Την ιστορία ζωντανεύει με ξεχωριστό τρόπο η Σμαράγδα Καρύδη, με μια φρέσκια σκηνοθετική ματιά και μας χαρίζει μια απολαυστική παράσταση γεμάτη ζωντάνια, ρυθμό και ενέργεια. Ένα έργο του χθες, κατάφερε να το παντρέψει με το σήμερα, τονίζοντας τη διαχρονικότητα του σε μια πραγματικότητα που δυστυχώς δεν έχει αλλάξει και πολύ στις μέρες μας.

Την επιτυχία και την αρτιότητα του δύσκολου αυτού εγχειρήματος, βοηθά η χρησιμοποίηση πρωτότυπων σκηνοθετικών ευρημάτων.Η ύπαρξη προλόγου είναι ένα από αυτά, όπου οι ηθοποιοί, με συνοδεία ζωντανής μουσικής, μας παραθέτουν ταυτόχρονα ιστορικές πληροφορίες, για ό,τι θα δούμε στη συνέχεια.
Μας προειδοποιούν επίσης για τη διατήρηση του γλωσσικού ιδιώματος του κειμένου δηλαδή της καθαρεύουσας, ωστόσο η έξυπνη επεξεργασία από τη σκηνοθέτιδα δεν δυσκολεύει την κατανόηση.

Παράσταση απαιτητική, δουλεμένη μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια με την βοήθεια έμπειρων συντελεστών. Ο Νίκος Χαρλαύτης υπογράφει την ξεχωριστή ενδυματολογική αισθητική της παράστασης.Τα κουστούμια εποχής, πειραγμένα με τέτοιο τρόπο, φανερώνουν τη σύνδεση του παρελθόντος με το παρόν.Κορυφαίο το γοβάκι-τσαρούχι της Σμαράγδας.

Ο Γιώργος Γαβαλάς, στήνει ένα πρωτότυπο εικαστικό σκηνικό. Κορμοί δέντρων (οι οποίοι αναλόγως τη θέση τους ενώνουν η χωρίζουν τους κατοίκους στα δύο) και κούνιες παραπέμπουν σε κήπο και εκεί διαδραματίζεται η εξέλιξη της υπόθεσης.Υπέροχοι και ατμοσφαιρικοί οι φωτισμοί του Σίμου Σαρκεζή. Μέσα στο πνεύμα του έργου και οι στίχοι από τη Σοφία Καψούρου, όπως και πολύ καλοδουλεμένη η κίνηση των ηθοποιών από τη Μπέττυ Δραμισιώτη.

Τι να πει κανείς για την καταπληκτική και εξαίσια, ζωντανή μουσική του Μίνωα Μάτσα; Μοντέρνα, με ξεσηκωτική διάθεση, γεμάτη ενέργεια, σου  δίνει την αίσθηση της πληρότητας.

Όλοι οι ηθοποιοί ανταποκρίθηκαν στις απαιτήσεις των ρόλων τους με τέτοιο τρόπο, ώστε να μας χαρίσουν,γέλιο, κέφι και τελικά, απόλαυση... Προεξέχουσα και στο πρωταγωνιστικό ρόλο, η Σμαράγδα Καρύδη, ως ψυλομύτα αρχοντοχωριάτισσα Ανθούσα, εντυπωσιάζει με την σκηνική της παρουσία και τη φοβερή της κίνηση.Δίπλα της ο έμπειρος Νίκος Κουρής, ως πλούσιος ράπτης, αποδεικνύει  για άλλη μια φορά το μεγάλο του ταλέντο.Ξεχωρίζει από την εκκεντρική του παρουσία ερμηνεύοντας έναν άνθρωπο πρόθυμο να κάνει πράξη οποιαδήποτε επιθυμία της Ανθούσας. Με αμεσότητα και ζωντάνια ερμηνεύει ο Κώστας Κορωναίος, τον πιστό υπηρέτη του Κουτρούλη που είναι ετοιμοπόλεμος, πολυμήχανος και ευρυματικός σε κάθε εμπόδιο που βρίσκει το αφεντικό του. 

Μοναδικός ο Γιώργος Ψυχογιός, σαν πατέρας της Ανθούσας,μας χαρίζει έναν αξιαγάπητο χαρακτήρα ο οποίος διατηρεί το κωμικό μέτρο χωρίς θόρυβο και οχλοβοή.Με αμηχανία αλλά και επιμονή προσπαθεί να πείσει την κόρη του να πάρει τη σωστή απόφαση για το μέλλοντα σύζυγό της.Ξεχωριστή και με εκφραστικότητα η ερμηνεία του Σπύρου Χατζηαγγελάκη, στο ρόλο του αστυνόμου.Παρασυρόμενος από τον έρωτά του για την Ανθούσα κυριεύεται από έντονα συναισθήματα και εξαγριώνεται στην σκέψη πως θα τη χάσει.Ο ηθοποιός επιτυγχάνει τη στιβαρότητα που απαιτείται και δίνει το δικό του στίγμα στην παράσταση. Άριστα εναρμονισμένοι με αξιέπαινες ερμηνείες και οι υπόλοιποι ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές.Όλοι μαζί οι καλλιτέχνες δίνουν το σωστό κωμικό στοιχείο του έργου με παιχνιδιάρικη έκφραση και ζωντάνια.

Μια παράσταση συνόλου, με φανερή την αγάπη όλων για τη τέχνη τους.Μία γιορτή για το κοινό άκρως ψυχαγωγική και επιμορφωτική.Έτσι το θέατρο θριαμβεύει, ο θεατής φεύγει ευχαριστημένος, ικανοποιημένος, συνεπαρμένος, γιατί είδε κάτι το ξεχωριστό που θα θυμάται για καιρό.

Γράφει η Ρεββέκα Καββαδά
Επιμέλεια: Γιάννης Σεβαστίκογλου

Δείτε πληροφορίες για την παράσταση Του Κουτρούλη ο γάμος εδώ



Σχόλια