Σόφη Θεοδωρίδου: "Ένα βιβλίο μπορεί να είναι επιτυχημένο και δίχως μεγάλες πωλήσεις"

Η συγγραφέας Σόφη Θεοδωρίδου μιλάει στο Theater Stage για το νέο της μυθιστόρημα "Άγραφος νόμος" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Ένα βιβλίο για τη θέση της γυναίκας τις δεκαετίες του '30 και του '40 και το λόγο του άντρα που έπρεπε να θεωρείται ως Άγραφος νόμος.

Περιγράψτε μας με δύο λόγια το νέο σας βιβλίο "Άγραφος νόμος" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

Στο νέο μου βιβλίο εστιάζω στη θέση της γυναίκας στην ελληνική επαρχία κατά τις δεκαετίες του’30 και του ’40, όπου κυρίαρχος ήταν πρωτίστως ο άντρας και μετά η πεθερά και η γυναίκα έπρεπε να θεωρεί τον λόγο του άντρα της Άγραφο νόμο, αλλά και στα πρώτα σκιρτήματα γυναικών που αντέδρασαν σ’ αυτήν την κατάσταση, αψηφώντας το γεγονός ότι η κοινωνία θα τις εξοστράκιζε. Επίσης, καθώς ο Άγραφος Νόμος έχει ως φόντο τον ελληνοϊταλικό και ελληνογερμανικό πόλεμο, την Κατοχή και τον Εμφύλιο αναφέρομαι στο πώς επιδρούν όλα αυτά τα δραματικά γεγονότα στον ψυχισμό των ανθρώπων. 

Το βιβλίο σας θίγει το θέμα της χειραγώγησης των γυναικών. Τι σας έκανε να καταπιαστείτε με αυτό;

Είχα αγγίξει το συγκεκριμένο θέμα και σε άλλα μου βιβλία,  πάντα όμως ήθελα να ασχοληθώ πιο ενδελεχώς με αυτό. Όταν, λοιπόν, συγκέντρωσα το υλικό που χρειαζόμουν και θα μου επέτρεπε να το αγγίξω με γεγονότα βασισμένα στην ίδια τη ζωή, αισθάνθηκα ότι μπορούσα πλέον να αρχίσω τη συγγραφή του. 

Υπάρχει κάποιος λογοτεχνικός χαρακτήρας με τον οποίο ταυτίζεστε;

Δε θα έλεγα πως υπάρχει. Ίσως με την Αιμιλία, όταν πια έκανε την επανάστασή της. Προσωπικά, ποτέ δε θα ανεχόμουν τέτοια συμπεριφορά από κανέναν.

Πιστεύετε ότι η ανάγνωση παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας;

Το πιστεύω, ναι. Το βιβλίο και ειδικότερα το μυθιστόρημα αποτελεί αυτό που αποκαλούμε  γνήσια ψυχαγωγία. Μας διδάσκει, μας προβληματίζει, αναζωογονεί και θρέφει το πνεύμα. Και προσωπικά πιστεύω ότι όλα τα παραπάνω είναι εξαιρετικά σημαντικά για κάθε άνθρωπο.

Ποια είναι τα συστατικά για ένα επιτυχημένο βιβλίο;

Εξαρτάται τι ακριβώς εννοείτε με τη λέξη «επιτυχημένο». Αν αναφέρεστε στα ευπώλητα, τότε θα σας απαντήσω ότι ένα βιβλίο μπορεί να είναι επιτυχημένο και δίχως μεγάλες πωλήσεις. Όπως έλεγε και ο Κάφκα, ένα βιβλίο πρέπει να είναι πέτρα και να σπάει την παγωμένη θάλασσα μέσα μας. 

Έχετε κάποιο επόμενο βιβλίο στο μυαλό σας;

Πράγματι, έχω, μα δε θα ήθελα να σας αποκαλύψω περισσότερα.

Επιμέλεια Μαρία Κωνσταντακοπούλου

Δείτε πληροφορίες για το βιβλίο εδώ


Σχόλια