Είδαμε την παράσταση "Ιωάννης Καποδίστριας - στα βήματα ενός μεγάλου ηγέτη" από τον Αστέριο Πελτέκη

 

«Ιωάννης Καποδίστριας-στα βήματα ενός μεγάλου ηγέτη»

στο 1ο Φεστιβάλ της Περιφέρειας Αττικής που  είναι πλέον γεγονός!

30 μέρες Θέατρο τον Ιούλιο και 30 μέρες Μουσική το Σεπτέμβριο δωρεάν για όλους τους Πολίτες στο θέατρο «Κατίνα Παξινού» στο Αττικό Άλσος.

Για τον περιφερειάρχη Γιώργο Πατούλη ο πολιτισμός είναι η ραχοκοκαλιά μιας υγιούς κοινωνίας. Η πανδημία του κορονοϊού έπληξε τους ευάλωτους κλάδους, όπως αυτόν των τεχνών, τους τσάκισε. Σε αυτό προστέθηκε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση. Στόχος είναι ο πολίτης να είναι ψυχικά υγιής και χαρούμενος είπε ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού  Χάρης Ρώμας και αυτό επιτυγχάνεται με τρεις τρόπους με τον έρωτα, την αλληλεγγύη και την τέχνη. 

Όλες οι μουσικές και θεατρικές παραστάσεις ξεκινούν στις 21:00μμ και η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν. Κρατήσεις θέσεων γίνονται μέσω της ιστοσελίδας της Περιφέρειας Αττικής και στο σύνδεσμο https://www.ticketservices.gr/event/perifereia-attikis-festival-theatrou-2022/.

Η θεατρική παράσταση με τίτλο «Ιωάννης Καποδίστριας-στα βήματα ενός μεγάλου ηγέτη» σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, η οποία δεν πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 9 Ιουλίου λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, μεταφέρθηκε για την Τρίτη 19 Ιουλίου στον ίδιο χώρο και ώρα.

Αρχικά το έργο παίχτηκε στις 19 και 20 Ιουνίου, ώρα 21.00 στον υπέροχο αύλειο χώρο του Νομισματικού Μουσείου, το οποίο φιλοξενεί στην έκθεσή του τα τεκμήρια της νομισματοκοπίας του Ι. Καποδίστρια

Η παράσταση, ένα τρίπτυχο project που αφορά την ελληνική επανάσταση, συμπεριελήφθη στο πρόγραμμα του 1ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ «30 ΜΕΡΕΣ ΘΕΑΤΡΟ-30 ΜΕΡΕΣ ΜΟΥΣΙΚΗ» που διεξάγεται από την 1η Ιουλίου με πολύ μεγάλη επιτυχία στο θέατρο «ΚΑΤΙΝΑ ΠΑΞΙΝΟΥ» στο Αττικό Άλσος.

Πρόκειται για ένα τρίπτυχο έκθεσης, εκπαιδευτικού προγράμματος και θεατρικού έργου – που γράφτηκε ειδικά για τη συγκεκριμένη δράση – με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.  Ένα τρίπτυχο που δημιουργήθηκε µε αφορμή την επέτειο των  200 χρόνων  από την Ελληνική Επανάσταση. Μια ρηξικέλευθη προσπάθεια ανάγνωσης της ζωής του μεγάλου αυτού άνδρα, με σημαντικές ανέκδοτες ιστορικές πληροφορίες. Η πορεία του Καποδίστρια  μέσα από την οπτική των γυναικών που θυσίασε προς χάριν της μοναδικής γυναίκας που υπηρέτησε σε όλη του τη ζωή: της ελεύθερης και ανεξάρτητης Ελλάδας.

Αναφέρονται τα σημαντικότερα γεγονότα και οι σημαντικότερες γυναικείες μορφές, που συνάντησε στη διαδρομή του, μια διαδρομή με όλα αυτά τα σκοτεινά περιστατικά που εμπεριέχονται στην διπλωματία, όπως την κατασκοπεία, τα μυστικά, τις ίντριγκες. Βέβαια η σταθερά του ήταν πάντα  η απόλυτη αφοσίωση και πίστη στον σκοπό της απελευθέρωσης του Ελληνικού Έθνους.

Πρόκειται για συγγραφή πρωτότυπου θεατρικού κειμένου που αφορά στη ζωή και στη δράση του πρώτου ηγέτη της Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια. Το έργο είναι μια παραγωγή του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και συγκεκριμένα της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς υπό τον συντονισμό του Γενικού Γραμματέα του ΥΠΠΟΑ, Γεωργίου Διδασκάλου.

 Συγκεκριμένα πρόκειται για παραγωγή της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς και συνδυάζεται με τη διοργάνωση περιοδεύουσας έκθεσης για τον Ιωάννη Καποδίστρια καθώς και με εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση με το ίδιο θέμα. Ουσιαστικά, το θεατρικό έργο κλείνει τον κύκλο του συγκεκριμένου project που απαρτίζεται από τρία διαφορετικά, αλλά και ενιαία στη θεματική τους κομμάτια. Το τρίτο μέρος αυτού του ενιαίου project (θεατρικό έργο) συνιστά ένα δραματοποιημένο «εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενηλίκων» για τον Ιωάννη Καποδίστρια.

Το έργο παρακολουθεί τον Καποδίστρια από τη στιγμή της άφιξής του στην Αίγινα, τον ακολουθεί στο Ναύπλιο δείχνοντας την πορεία του ως πρώτου κυβερνήτη της ελεύθερης Ελλάδας και παράλληλα ξετυλίγει γεγονότα της προγενέστερης ζωής του, στη γενέτειρά του Κέρκυρα, στη Ρωσία και σε ευρωπαϊκές χώρες, όπου δραστηριοποιήθηκε με τη μέθοδο της δυναμικής, παραστατικής αφήγησης που κινείται ανάμεσα στο παρόν στο παρελθόν και αντιστρόφως

Το θεατρικό έργο (που συνοδεύεται από μία έκθεση-σκηνικό της παράστασης και ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία) έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την Unesco και οι παραστάσεις αυτές ανοίγουν έναν καινούργιο κύκλο για το θεατρικό έργο που στη συνέχεια θα παρουσιαστεί στην Κύπρο και το Παρίσι.

Το πρωτότυπο κείμενο του θεατρικού έργου γράφτηκε αποκλειστικά και μόνο για τη συγκεκριμένη παράσταση κατόπιν επισταμένης ιστορικής έρευνας και την προσθήκη στοιχείων μυθοπλασίας από την  Πολυξένη Αδάµ Βελένη, Αρχαιολόγο-Θεατρολόγο, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονοµιάς – και τον Αστέριο Πελτέκη, Σκηνοθέτης- Ηθοποιός-και Θεατρολόγος. 

Το κείμενο αυτό είναι ακαδημαϊκό και καθόλου θεατρικό, όμως η σκηνοθεσία του Αστέριου  Πελτέκη που κάθε τόσο «σπάει» τις διηγήσεις για να μην γίνουν κουραστικές με μουσικά διαλείμματα, τραγούδια με την υπέροχη φωνή της Τερέζας Καζιτόρη και χιουμοριστικά ενσταντανέ, ώστε να κερδίσουν το ενδιαφέρον του θεατή και να μην κουράσουν, γεγονός που καταφέρνουν οι υπέροχοι ηθοποιοί Θάνος Κοντογιώργης ( Καποδίστριας), Τερέζα Κοζιτόρι, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Νικόλαος Βατικιώτης, Σπύρος Σιδέρης.  Οι Τερέζα Κοζιτόρι, Νικόλαος Βατικιώτης και Σπύρος Σιδέρης παίζουν μουσική και τραγουδούν, ενώ η Βιργινία Ταμπαροπούλου κινείται με μια καταπληκτική κίνηση και χορεύει , ενώ υποδύεται τις γυναίκες πους στιγμάτισαν τη ζωή του Καποδίστρια, τη μητέρα του,  τον μεγάλο του έρωτα, τη Ρωξάνδρα Στούρτζα, το απόλυτο είδωλο στους κοσμικούς κύκλους του Λονδίνου, τη Δωροθέα Λίβεν, κατάσκοπο που τον βοήθησε ουσιαστικά με πληροφορίες για την απελευθέρωση του ελληνικού έθνους.

Καταπληκτικά  τα σκηνοθετικά ευρήματα του Αστέριου Πελτέκη με τις μισές μάσκες για τον Μέτερνιχ και τον Ουέλινγκτον, με την συντονισμένη και συγχρονισμένη κίνηση για το πέρασμα από το ένα γεγονός στο άλλο, με τον εφημεριδοπώλη, με το διάβασμα των επιστολών, με την εναλλαγή των ρόλων, με τον γρήγορο και ζωντανό ρυθμό. 

Έπαιξαν όλοι καταπληκτικά, ενώ πρέπει να ξεχωρίσουμε  τη μαγευτική φωνή και τη δεινή υποκριτική ικανότητα που έχει ωριμάσει μέσα στο χρόνο της νεαρής πανέμορφης Τερέζας Καζιτόρι. Μια παράσταση ιδανική για σχολικό πλαίσιο ώστε να αποδοθεί με τρόπο ευχάριστο η ζωή αυτή της μεγάλης ιστορικής προσωπικότητας.

Γράφει η Μαρία Μαρή
Θεατρολόγος

Ταυτότητα της παράστασης: 

Γενικός Συντονισµός: Γεώργιος Διδασκάλου, Γενικός Γραµµατέας ΥΠΠΟΑ.

Συγγραφή κειµένων έκθεσης, θεατρικού έργου και επιλογή εποπτικού υλικού: Πολυξένη Αδάµ Βελένη, Αρχαιολόγος-Θεατρολόγος, Γενική Διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονοµιάς – Αστέριος Πελτέκης, Σκηνοθέτης- Ηθοποιός- Θεατρολόγος.

Σκηνοθεσία: Αστέριος Πελτέκης

Παίζουν οι ηθοποιοί: Θάνος Κοντογιώργης ( Καποδίστριας), Τερέζα Κοζιτόρι, Βιργινία Ταμπαροπούλου, Νικόλαος Βατικιώτης, Σπύρος Σιδέρης.

Ιστορικός σύμβουλος: Παναγιώτης Πασπαλιάρης.


Σχόλια