Είδαμε την παράσταση "Από μέσα" στο Blackbox του Θεάτρου 104

Η εταιρεία παραγωγής Adhoc Arts, μετά τις δύο sold out παραστάσεις τον περασμένο Απρίλιο, επανέρχεται στο Θέατρο 104 με την performance «Από Μέσα» σε σκηνοθεσία Χρήστου Τσαβλίδη και ερμηνεία Άγγελου Προκόπιου Νεράντζη.

Πρόκειται για μία θεατρική δουλειά με αφετηρία το μυθιστόρημα Nutshell του Βρετανού συγγραφέα Ian McEwan. Τη διασκευή και δραματουργική επεξεργασία του κειμένου της παράστασης υπογράφουν από κοινού ο Χρήστος Τσαβλίδης και ο Άγγελος Προκόπιος Νεράντζης, ο οποίος  ερμήνευε το κείμενο και κατόρθωσε να αιχμαλωτίσει ευχάριστα το κοινό του, να διαδράσει μαζί του, να αστειευτεί, αλλά κυρίως να το προβληματίσει.

Μέσα από μια μήτρα, τη μήτρα της μητέρας του το έμβρυο αντιλαμβάνεται τον κόσμο, βλέπει ωστόσο ότι όλα εξελίσσονται με έναν τρόπο που τον αποκλείει. Η μητέρα του, η Τρούντυ,  έμμεση αναφορά στην Γερτρούδη, μητέρα του Άμλετ, χωρίζει τον πατέρα του, ενώ συνάπτει σχέση με τον αδελφό του και όπως ακριβώς στον Άμλετ του Σαίξπηρ σχεδιάζουν  μαζί να τον  εξολοθρεύσουν. Δεν λαμβάνουν υπόψη τους το παιδί που θα ήθελε ίσως να γνωρίσει τον πατέρα του. Μια παράνοια, μια μητέρας που ενώ δεν πίνει πάνω από δυο ποτήρια κρασί, αφού είναι έγκυος, στην ουσία λαμβάνει υπόψη της μόνο την προσωπική της ευτυχία, παρακάμπτοντας τη ζωή του άλλου και βέβαια εκείνη του παιδιού της.

Το έξυπνο κείμενο και η εξαιρετική ερμηνεία του Άγγελου – Προκόπιου Νεράντζη, βάζει όλους τους θεατές σε ένα εγκιβωτισμό, σε μια μήτρα, απ’όπου δεν μπορούν να ξεφύγουν, ούτε να αντιδράσουν, αποτρέποντας τα όσα συμβαίνουν γύρω τους. Μια ασφυκτική αίσθηση, που εξισορροπείται από το χιούμορ που διατρέχει όλο το έξυπνο αυτό κείμενο, μέσα από την ταχύτητα των εξελίξεων και από την εξυπνάδα  των διαλόγων. One man show,  ο Άγγελος Προκόπιος Νεράντζης, στην κυριολεξία ιδρώνει πάνω στην σκηνή, υποδύεται, πέρα από το ρόλο του εμβρύου και πολλούς άλλους ρόλους, προσπαθώντας να προσεγγίσει την παράνοια αυτού του κόσμου. Και  βέβαια η  συμβουλή του σε όλα τα παιδιά που έρχονται στη ζωή  να κλαίνε, για όσα έχασαν, για τα λιγότερα, που θα βρουν, για το γεγονός, ότι εξαρχής τα παραγνωρίζουν.

Μια παράσταση αφιερωμένη στους θεατές της, στον καθένα προσωπικά. Μια ερμηνεία που συγκλονίζει πάνω σε ένα κείμενο του Χρήστου Τσαβλίδη  και του Άγγελου Προκόπιου Νεράντζη, που εμπεριέχει όλες τις σύγχρονες ανησυχίες, τα αδιέξοδα και τις  ματαιώσεις του σύγχρονου ανθρώπου. Η σκηνοθεσία του Χρήστου Τσαβλίδη, λιτή, λειτουργική, ουσιαστική.

Μια παράσταση, που δεν πρέπει να χάσει κάποιος που αναρωτιέται για τη φύση του ανθρώπου, τις αποφάσεις του, την εξέλιξη κα την κατάληξη αυτού του κόσμου.

Γράφει η Μαρία Μαρή
Θεατρολόγος

Σχόλια