Είδαμε την παράσταση "Αλκίνοος" του Γιάννη Ευθυμιάδη

Ο "Αλκίνοος" είναι ένα να συνθετικό ποίημα από τον Γιάννη Ευθυμιάδη που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Νεφέλη και μεταφέρεται από τον ίδιο στη σκηνή Ωμέγα του Δημοτικού θεάτρου Πειραιά.

Ο ποιητής και σκηνοθέτης Γιάννης Ευθυμιάδης εμβαθύνει στον ψυχικό κόσμο του ήρωα και εκμεταλλεύεται την έμφυτη δυναμικότητα του ηθοποιού ο οποίος μοιάζει απόλυτα δέσμιος των συναισθημάτων του.Με τη βοήθεια της Κατερίνας Ζυγογιάννη παρουσιάζει το ποίημα με τέτοιον τρόπο ώστε η μετάδοση του λόγου να έχει έναν ενιαίο ρυθμό και οι λέξεις να αναβλύζουν σαν μουσική με σταθερή και ορμητική ροή. Απεικονίζει πλήρως έναν χαρακτήρα προσηλωμένο σε ένα πλάσμα το οποίο έχει κλέψει όλο του το είναι και τον έχει καταβάλλει ολοκληρωτικά.

Ο Βαγγέλης Παπαδάκης,πλημμυρισμένος από τα συναισθήματα του, μεταμορφώνεται σε μια φιγούρα που σπαράζει και φανερώνει μια εμμονική προσκόλληση σε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο.Με τη φαντασία του δημιουργεί έναν ιδανικό σύντροφο - εραστή που ίσως να είναι και ο ίδιος του ο εαυτός. Γαντζώνεται πάνω του αποκτώντας μια ψυχολογική εξάρτηση από εκείνον/νη νιώθοντας μια δυνατή έλξη που έχει κατακλύσει τη ζωή του.Παγιδευμένος σε ένα ερωτικό πάθος το μεταδίδει σε όλες του τις διαστάσεις και με την πηγαία υποκριτική του ικανότητα ο ηθοποιός καθηλώνει τον θεατή.


Εύστοχες η επιλογές των παρακάτω συντελεστών καθώς είναι δημιουργικές και συνέβαλλαν με συνέπεια στο σκηνικό ποίημα.
Μουσική: Γιώργος Καγιαλίκος
Τραγούδι: Βασίλης Γισδάκης
Σχεδιασμός φωτισμού: Δημήτρης Κουτάς
Κίνηση: Πλωτίνος Ηλιάδης
Φωτογραφίες – βίντεο: Αντώνης Γιαμούρης
Επεξεργασία βίντεο: Χρυσάννα Φιλιππίδη

Η υλοποίηση αυτού του εγχειρήματος είχε θετικό αποτέλεσμα με πολύ ελκυστικές εικαστικά σκηνές. Μια παράσταση που αποδεικνύει πως ένα ποίημα μπορεί να διαμελιστεί και να αναλυθεί επιδέξια μέσα από το θέατρο.

 Γράφει ο Γιάννης Σεβαστίκογλου 

Δείτε πληροφορίες για την παράσταση εδώ

Σχόλια