Είδαμε την παράσταση "Νίκη, απόψε στο πάρτι" στο Θέατρο Φούρνος

 

Πρόκειται για μια δραματουργική μεταγραφή βασισμένη στο θεατρικό κείμενο της Νίκης Τριανταφυλλίδη  «Πάρτι στο σπίτι της Ελισάβετ Π». 

Το έργο παραχωρήθηκε με μεγάλη ευγένεια από την κόρη της Νίκης Τριανταφυλλίδη,  Ζωή Τριανταφυλλίδη, για να προσαρμοστεί και να παιχτεί από ένα πρόσωπο και να σκηνοθετήσει εμπνευσμένα, όπως και το έκανε η  Ρούλα Πατεράκη. Έργο για να ένα πρόσωπο, για να καταδυθούμε  στην πολυπλοκότητα του ασυνείδητου κόσμου της πολυσχιδούς και πολυτάλαντης, ηθοποιού, σκηνοθέτιδας, συγγραφέα Νίκης Τριανταφυλίδη. Μια γυναίκα, η Victory of the Rose (Νίκη Τριανταφυλλίδη), κάνει την  ανασκόπηση της εσωτερικής της ζωής και μέσα από τρεις βασικές μεταμορφώσεις (Ελισάβετ, Μαξίμ, Αλίκη), καθώς και τις αρχετυπικές παρεμβάσεις της μητέρας και του πατέρα, φτάνει στα έγκατα της ύπαρξής της.

Η επιτυχημένη παράσταση «Νίκη, απόψε στο πάρτι» σε σκηνοθεσία και δραματουργική μεταγραφή της Ρούλας Πατεράκη, κείμενο της Νίκης Τριανταφυλλίδη, με τη Νάνα Παπαδάκη στον ρόλο της κεντρικής ηρωίδας, παρουσιάζεται για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Φούρνος, συνοδευόμενη από μια αφιερωματική βραδιά στη σπουδαία γυναίκα του ελληνικού θεάτρου και της σκηνής, τη Νίκη Τριανταφυλλίδη. Η πρεμιέρα έγινε το Σάββατο 1 Οκτωβρίου στις 21.00.

 Η κατάδυση αυτή στο τόσο ευαίσθητο κόσμο της συγγραφέα υποστηρίζεται τεχνικά από τον σκηνοθέτη και εικαστικό Αβραάμ Παπαβραμόπουλο.

Η Νάνα Παπαδάκη ενσαρκώνει μια ανατρεπτική φιγούρα, μέσα σε έναν κόσμο ταραγμένο. Το παρελθόν μπερδεύεται με το παρόν και όλες οι μορφές της ζωής της Νίκης Τριανταφυλλίδη συναντιόνται επί σκηνής. Η Νανά Παπαδάκη, μεταμορφώνεται σε Νίκη Τριανταφυλλίδη, η κίνησή της, η στάση του σώματός της, η εμβάθυνση στα γεγονότα, η πραγματική της κατάδυση στη ζωή, στον αγώνα, στον ρόλο, στις σχέσεις, στο ενίοτε παρόν της ηθοποιού εμφανίζονται επί σκηνής. Ακόμα και η φωνή της Νανάς Παπαδάκη έχει το ηχόχρωμα της ηθοποιού Νίκης Τριανταφυλλίδη.  

Η σκηνοθεσία και τα διασπώμενα και υπό διαμόρφωση, ευέλικτα σκηνικά εξυπηρέτησαν ακριβώς το κείμενο και έδωσαν τα πατήματα στην ηθοποιό για να μεταβαίνει κάθε φορά και σε έναν άλλο ψυχισμό. Πρόκειται για μια μαύρη χορογραφία, με βαθιά εσωτερικότητα και αναζήτηση των κρυφών πτυχών του εαυτού μιας μεγάλης καλλιτέχνιδας, μιας εξαιρετικής περίπτωσης της τέχνης με πολλές ιδιαιτερότητες και μεγάλες ανησυχίες που είχαν στοιχειώσει τη ζωή της.

Εξαιρετική ερμηνεία της Νανάς Παπαδάκη και απoλύτως λειτουργική σκηνοθεσία της Ρούλας Πατεράκη.

Μην τη χάσετε!

Γράφει η Μαρία Μαρή
Θεατρολόγος

Σχόλια