Βαλεντίνος Τσίλογλου: "Δοκιμάζω πράγματα και δοκιμάζομαι μέσα από αυτά"

Ο Βαλεντίνος Τσίλογλου μιλάει στο Theater Stage για την παράσταση "Κώδικας... γυναίκα" που ανεβαίνει κάθε Πέμπτη στο Θέατρο Βαφείο. Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης και θεατρικός συγγραφέας φέτος παρουσιάζει μια παράσταση πιο επίκαιρη από ποτέ με θέμα τη γυναίκα. Τη δυναμική,την εκτεθειμένη,την υποταγμένη,τη χαρισματική και όλων των ειδών τις γυναίκες της κοινωνίας μας. Απαντά για το κίνητρο που τον ώθησε στη συγγραφή του συγκεκριμένου έργου και αναφέρεται στον ιδιαίτερο ρόλο που έχει αναλάβει στην παράσταση.

Πες μας δύο λόγια για την παράσταση «Κώδικας…γυναίκα» που ανεβάζετε φέτος στο Θέατρο Βαφείο.

Τέσσερις γυναίκες , Έλσα, Λίλα, Ρόζα και Σόνια, που δεν γνωρίζονται μεταξύ τους και για κάποιο λόγο βρίσκονται σε προσωπικό αδιέξοδο, αναζητούν τη λύτρωση. Πρόσωπα της διπλανής πόρτας, ξεπηδούν από διαφορετικές δεκαετίες και κάνουν αναφορά στη ζωή τους. Κωμικές εκ πρώτης όψεως φιγούρες, παλεύουν να παραμείνουν αναλλοίωτες μέσα σε ένα κόσμο εχθρικό.

Σε μια κοινωνία που τις γυναίκες αυτές τις χαρακτηρίζει ως “περιθωριακές” , οι ίδιες παραμένουν εκτεθειμένες και ευάλωτες μπροστά μας, με την ελπίδα να μην γίνουμε επικριτικοί μαζί τους αλλά να τις αγκαλιάσουμε και να τις αγαπήσουμε. Μας κλείνουν το μάτι και ακροβατούν ανάμεσα στην αλήθεια τους.

Καταπιάνεσαι με έναν δύσκολο και απαιτητικό ρόλο. Σε δυσκόλεψε κάτι σε αυτό;

Φέτος υποδύομαι τη Σόνια μια διεμφυλική γυναίκα που ουσιαστικά δεν έχει καμία διαφορά από τις υπόλοιπες γυναίκες του έργου αλλά και όλου του κόσμου. Είναι μια γυναίκα που όπως όλες διεκδικεί τη θέση της στη κοινωνία, προσπαθεί να αγαπήσει και να αγαπηθεί, εξιστορεί ιστορίες από τη ζωή της, κάνει αναφορά στους έρωτες  και στην αλήθεια της. Σίγουρα υπήρχε μια τεράστια δυσκολία στη προσέγγιση του ρόλου αυτού, στο να μην βγεί καρικατούρα. Μελέτησα αρκετά τις κινήσεις της, τις εντάσεις της φωνής της και τη διακύμανση της ψυχικής της διάθεσης.

Ταυτίζεται με κάποιο από τα στοιχεία του ρόλου σου;

Ταυτίζομαι με τη δυναμικότητα της, με το ότι λέει τα πράγματα όπως έχουν χωρίς φιόγκους και φιοριτούρες και δεν ωραιοποιεί τίποτα από το παρελθόν της. Παρόλο που χρονολογικά τοποθετείται στη δεκαετία του 70s, είναι τόσο σύγχρονη ως χαρακτήρας που αγγίζει ευαίσθητες  χορδές του σήμερα. 

Τι ήταν αυτό που σε οδήγησε στη συγγραφή του συγκεκριμένου έργου;

Σκεφτόμουν πολλά χρόνια να διασκευάσω δυο μονολόγους του Άλαν Μπένετ αλλά πάντα έκανα κάτι άλλο. Φέτος θεωρώ πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να παρουσιάσω τους μονολόγους αυτούς γραμμένους αλλιώς και σε συνδυασμό με συνεντεύξεις από το διαδίκτυο καθώς και δυο μονολόγους εξολοκλήρου γραμμένους από εμένα διαμορφώθηκε και ολοκληρώθηκε το έργο αυτό, ο «Κώδικας… γυναίκα».

Μια ωδή στη γυναικεία φύση. Τέσσερις γυναίκες που δεν συναντήθηκαν ποτέ στη ζωή τους, μικροσαστικής ή μεσοαστικής τάξης, παρουσιάζουν την αλήθεια τους, στο χώρο τους και στην εποχή τους. Όλα μου τα έργα έχουν κεντρικές ηρωίδες τις γυναίκες. Λατρεύω τις γυναίκες και γράφω γι’αυτές. Το έργο αυτό θα το χαρακτήριζα μια γιορτή που είναι καλεσμένος όλος ο κόσμος. Μετά από όλα αυτά που συμβαινουν γύρω μας, γυναικοκτονίες, ξυλοδαρμοί, εμπορία, εξαφανίσεις γυναικών ήταν το λιγότερο που θα μπορούσα να κάνω. Να παρουσιάσω γυναίκες, φύση ή κατ’ επιλογείν που μέσα από γεγονότα και καταστάσεις που έχουν βιώσει, να κλάψουμε, να γελάσουμε και να προβληματιστούμε. Κεντρικός άξονας του έργου είναι η μοναξιά, αλλά αν το σκεφτείς καμία δεν είναι μόνη. Καμία δεν είναι η μόνη.

Τι θα έλεγες πως είναι αυτό που σε χαρακτηρίζει ως ηθοποιό;

Η εναλλαγή. Δεν χαρακτηρίζω τον εαυτό μου ζεν πρεμιέ αλλά ρολίστα. Θέλω να αλλάζω ρόλους και να μην φοράω μια μανιέρα. Προσπαθώ να μην επιλέγω το ίδιο που έκανα στη προηγούμενη δουλειά, στην επόμενη. Δοκιμάζω πράγματα και δοκιμάζομαι μέσα από αυτά. Δεν με ενδιαφέρει αν θα έχω πρωταγωνιστικό ρόλο ή θα κάνω απλά ένα πέρασμα, αλλά επιθυμώ να λέω κάτι μέσα από αυτό. Οι μικροί ρόλοι είναι άλλωστε πιο σημαντικοί και έχουν κάτι να πούν. 

Υπάρχει κάποιο μελλοντικό επαγγελματικό σχέδιο που θέλεις να μοιραστείς μαζί μας;

Θέλω να κάνω μια διασκευή σε ένα έργο που το σκέφτομαι χρόνια και θα συναντηθώ επί σκηνής εκ νέου με μια πολύ αγαπημένη συνάδελφο και αργότερα θα επιστρέψω πάλι με μια κωμωδία με την υπογραφή μου. Ωστόσο δεν θα πω τίποτα προς το παρόν γιατί όποτε λέω θα κάνω αυτό, συνήθως κάνω κάτι άλλο.

Επιμέλεια Γιάννης Σεβαστίκογλου

Δείτε πληροφορίες για την παράσταση εδώ

Σχόλια