Μαρίνα Παντελάκη: "Μήπως τελικά είμαστε όλοι ήρωες στην δική μας ιστορίαꓼ"

 


Η ηθοποιός Μαρίνα Παντελάκη μιλάει στο Theater Stage για την παράσταση "Αγαμέμνων του Γιάννη Ρίτσου" που παρουσιάζεται στο Θέατρο Άλμα σε σκηνοθεσία Δημήτρη Γεωργαλά. Ένα έργο που εστιάζει στην οργή μιας γυναίκας για την προδοσία του άντρα της και στην αστείρευτη δίψα της για εκδίκηση.

Αυτήν την εποχή σε βρίσκουμε στο Θέατρο Άλμα στην παράσταση «Αγαμέμνων του Γιάννη Ρίτσου». Μίλησέ μας για αυτήν.

Πρόκειται για μια δουλειά που ξεκίνησε πριν τρία χρόνια, σταμάτησε λόγω της πανδημίας και πέρσι ξεκίνησε ουσιαστικά τον πρώτο της κύκλο σε θέατρο της Πάτρας. Τον Δεκέμβρη του 2020 κάναμε επίσης ένα live streaming μιας και ήταν έτοιμη και μετά περιμέναμε να ανοίξουν τα θέατρα και να αρχίσουμε πάλι να υποδεχόμαστε θεατές. Τώρα μας βρίσκετε στην νέα μας στέγη, στο θέατρο Άλμα, όπου κάναμε πρεμιέρα στις 3 Φεβρουαρίου ολοκληρώνοντας έτσι τις τρεις πρώτες μας παραστάσεις. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα από τα δεκαεπτά πολύστιχα ποιήματα που έγραψε ο Γιάννης Ρίτσος και ανήκει στην ποιητική συλλογή, Τέταρτη Διάσταση. Σύμφωνα με το ποίημα Αγαμέμνονας, ο πολέμαρχος επιστρέφει στην πατρίδα του, μετά από πολύχρονη απουσία του στην Τροία, όπου τον υποδέχεται με πανηγυρικό τρόπο η Κλυταιμνήστρα, η οποία μαζί με τον εραστή της, θα τον δολοφονήσουν μέσα στο λουτρό του ανακτόρου. Είναι ένα κείμενο απολογισμού ζωής, ένα είδος «λογαριασμού» που αφήνει τον ήρωα ες αεί εκτεθειμένο στις συμβολικές οφειλές του, εφόσον τα χρέη είναι περισσότερα από τα κέρδη. Ο ήρωας συνειδητοποιεί πως όλη αυτή η φιλοδοξία που σήκωσε στους ώμους του ήταν κίβδηλη, μόνο απώλειες άφησε και επιστρέφοντας γνωρίζει ότι θα «πληρώσει». Στο θέατρο Άλμα και συγκεκριμένα στην Β’ σκηνή, θα φιλοξενηθούμε για το επόμενο διάστημα. Ένας υπέροχος χώρος που αγαπήσαμε από την πρώτη στιγμή και θα μας απολαμβάνετε και εσείς κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή μέχρι τέλος Φλεβάρη. 

Ποια στοιχεία συνθέτουν τον χαρακτήρα που υποδύεσαι στο έργο;

Πάντα όταν πρόκειται για πρόσωπα που έχουν να κάνουν με ήρωες, μύθους, ηγετικές μορφές το βάρος είναι διαφορετικό. Η Κλυταιμνήστρα είναι μια πολυσύνθετη προσωπικότητα. Είναι γυναίκα, είναι βασίλισσα, είναι μάνα που έχασε παιδί από το χέρι του συζύγου της. Είναι μια ισχυρή παρουσία, σε μια εποχή που η γυναίκα είναι υποτιμημένη, είναι η απατημένη σύζυγος, είναι μοιχαλίδα και είναι αυτή που με στρατηγική δολοφονεί και εκδικείται. Αυτά είναι τα στοιχεία που συνθέτουν την Κλυταιμνήστρα και τα γνωρίζουμε ήδη μέσα από τον μύθο των Ατρειδών. Όλα αυτά πρέπει να τα φέρεις πάνω στην σκηνή και να τα δείξεις. Πόσο μάλλον όταν στο συγκεκριμένο ποίημα του Ρίτσου η Κλυταιμνήστρα είναι ως επί το πλείστον βουβό πρόσωπο. Όμως πέρα από την όποια δυσκολία, έχει και μια μαγεία αυτή η πρόκληση. Να βλέπεις πως κλιμακώνεται αυτή η βασανιστική σιωπή για να φτάσει στον φόνο. Ο Ρίτσος μέσα από αυτή την διαδικασία της σιωπής της, δείχνει την ανθρώπινη και τρωτή υπόστασή της, καθώς την βλέπουμε να λυγίζει σε κάποια σημεία του ποιήματος. Ο ποιητικός του λόγος δημιουργεί εικόνες δυνατές, κυριαρχούν έντονα αισθήματα φωτίζοντας την ανθρώπινη διάσταση την ηρώων. 

Αντιμετώπισες κάποιες προκλήσεις στη συγκεκριμένη παράσταση;

Πάνω στην σκηνή καλείσαι να αναμετρηθείς με ήρωες και να φωτίσεις τη ζωή και το έργο τους. Αυτό έχει μια άγρια ομορφιά καθώς αρχίζεις να αναγνωρίζεις στοιχεία του εαυτού σου στον θεατρικό ήρωα, αλλά συνάμα γίνεται και πολύπλοκο όταν παρατηρείς τις λειτουργίες του ενός με του άλλου. Πόσο άγνωστος είναι τελικά αυτός ο ήρωας με σένα και πόσο μακριά από σέναꓼ Πόσο κοντά στην αλήθεια και σε σέναꓼ Μήπως τελικά είμαστε όλοι ήρωες στην δική μας ιστορίαꓼ Όσο πιο κοντά ερχόμαστε με τον εαυτό μας, όσο τον μαθαίνουμε μέρα με τη μέρα βλέπουμε ότι όλοι είμαστε άνθρωποι με πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα, αδυναμίες και κυρίως σκοτεινές πλευρές. Μια προσωπικότητα έχουμε χρέος στον εαυτό μας να την εξετάσουμε πολύπλευρα και να αφήσουμε την πρόκληση αυτή να μας εξελίξει, να μας πάει σε άγνωστα μέχρι χτες μονοπάτια. 

Πιστεύεις πως η εκδίκηση είναι μια λύση;

Όχι σε καμία περίπτωση. Όλοι, φυσικά, έχουμε νιώσει σε κάποια στιγμή της ζωής μας να μας πνίγει το αίσθημα της αδικίας. Και όχι μόνο μια φορά. Στον εργασιακό χώρο, στις φιλίες, στον έρωτα, σε κάθε συναναστροφή. Αδικηθήκαμε, προδοθήκαμε, πληγωθήκαμε. Δεν αξίζει όμως ο κόπος, ο χρόνος και η φαιά ουσία που θα καταναλώσεις για να εκδικηθείς. Και άντε και το έκανεςꓼ Τι θα καταλάβειςꓼ Θα γίνει καλύτερος άνθρωποςꓼ Όχι, βέβαια. Θα πάρεις πίσω την αδικίαꓼ Καμία πιθανότητα. Εγώ πιστεύω ότι το άδικο έχει κοντά πόδια και δεν πάει μακριά. Άσε που πιστεύω πολύ στο κάρμα και στο όλα εδώ πληρώνονται που δεν θα το «λέρωνα» για τίποτα στον κόσμο. Η καλύτερη εκδίκηση είναι το να πας παρακάτω, να συνεχίσεις τη ζωή σου όπως τη θες, να εξελιχτείς στην καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου και να μην ξανά ασχοληθείς με ότι στάθηκε δίπλα σου λίγο, μικρό και δήθεν. 

Υπάρχει κάποια στιγμή στο θέατρο που έχεις ξεχωρίσει μέχρι τώρα;

Το θέατρο προσφέρει τόσες πολλές και τόσο δυνατές στιγμές που είναι αδύνατον να ξεχωρίσεις κάποια. Το θέατρο το αγαπώ και το υποστηρίζω με όλο μου το είναι γιατί μου έχει προσφέρει πολλά, τα περισσότερα συναισθήματα, τις πιο δυνατές συγκινήσεις. Δεν το κάνω παρεμπιπτόντως. Ζω σε αυτό και μέσα από αυτό. Είναι ανάγκη και η καλύτερη ψυχανάλυση. 

Θα μοιραστείς μαζί μας τα επόμενα επαγγελματικά σου σχέδια, αν υπάρχουν;

Προς το παρόν, δεν υπάρχει κάτι που να μπορώ να ανακοινώσω. Όλο μου το βάρος και η προσοχή έχει πέσει στον Αγαμέμνονα. Θέλω να την αγαπήσει και το αθηναϊκό κοινό και να έχει μια όμορφη πορεία, που μπορεί να μας οδηγήσει και σε άλλα πράγματα που δεν είχαμε σκεφτεί μέχρι σήμερα. Είμαι άνθρωπος που απολαμβάνει τη στιγμή, το τώρα, τη διαδρομή.. και ότι έρθει καλώς να ορίσει! 

Επιμέλεια Γιάννης Σεβαστίκογλου

Σχόλια