Είδαμε την παράσταση "Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι" του Μπερνάρ Μαρί Κολτές

 

Ο Γάλλος συγγραφέας Μπερνάρ Μαρί Κολτές το 1985 γράφει το έργο "Στη μοναξιά των κάμπων με βαμβάκι" το οποίο ανέβηκε για πρώτη φορά το 1987 στη Γαλλία.Ένα έργο με δύο χαρακτήρες τον Ντήλερ και τον Πελάτη,ο ένας αποφασισμένος να του πουλήσει οτιδήποτε και ο άλλος να μην αγοράσει τίποτα. Δύο άνθρωποι εντελώς αντίθετοι στο χαρακτήρα και τις απόψεις τους που ο καθένας διαθέτει ως μοναδικό όπλο το λόγο του.

Στην κεντρική σκηνή της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση ο Ρώσος σκηνοθέτης Τιμοφέι Κουλιάμπιν επιλέγει να ανεβάσει στη σκηνή έναν άντρα και μία γυναίκα - παρ' όλο που το έργο αναφέρει δύο άντρες - και η επιλογή του αυτή τον δικαιώνει. Ο θεατής παρακολουθεί την παράσταση σε δύο σημεία: ζωντανά πάνω στη σκηνή και στην οθόνη όπου προβάλλεται ταυτόχρονα όλη η δράση από στημένες κάμερες ώστε να διακρίνονται εύκολα οι λεπτομέρειες στις εκφράσεις των ηθοποιών. Καταπιάνεται με ένα κείμενο περίπλοκο, αινιγματικό το οποίο στα χέρια του αποκτά μορφή με νόημα και βάρος.

Οι δύο εξαιρετικοί ηθοποιοί Ινγκεμπόργκα Νταπκουνάιτε και Τζον Μάλκοβιτς αποτυπώνουν όλη την ουσία του έργου σκιαγραφώντας με επιδεξιότητα τους δύο ήρωές του. Μέσα από ένα ακανθώδες κείμενο "μονομαχούν" λεκτικά απεικονίζοντας τα βαθιά κρυμμένα ανθρώπινα συναισθήματα. Φτάνουν στα άκρα την ανοχή και το ψυχικό σθένος παίζοντας ένα μεταξύ τους παιχνίδι κυριαρχίας και πνευματικης δύναμης με κύριο πρωταγωνιστή τα λόγια.

Όλοι οι συντελεστές με τη συμβολή τους συνέθεσαν μια παράσταση με μια αινιγματική ατμόσφαιρα σε όλη τη διάρκειά της καθρεφτιζοντας αναμφίβολα τη σημερινή κοινωνία.

Γράφει ο Γιάννης Σεβαστίκογλου 

Σχόλια