Είδαμε την παράσταση "Οδύσσεια" από την Κάρμεν Ρουγγέρη


Η Κάρμεν Ρουγγέρη αυτή τη φορά επέλεξε να ανεβάσει ένα από τα παλαιότερα κείμενα της αρχαίας Ελλάδας μετά την Ιλιάδα,την Οδύσσεια του Ομήρου.
Η ιστορία αναφέρεται στον Οδυσσέα, ήρωα του Τρωικού πολέμου και βασιλιά της Ιθάκης, ο οποίος εξόργισε τον Ποσειδώνα επειδή προσέβαλλε τους θεούς και τύφλωσε τον Πολύφημο. Η τιμωρία του Θεού ήταν να τον εμποδίσει να επιστρέψει στην πατρίδα του Ιθάκη. Ο Οδυσσέας μετά από έναν δεκαετή αγώνα επιβίωσης επιστρέφει τελικά στην Ιθάκη και βρίσκει τους μνηστήρες να διεκδικούν τη γυναίκα του Πηνελόπη αλλά και τη θέση του στο θρόνο.

Η Κάρμεν Ρουγγέρη σκηνοθετεί περίτεχνα το Ομηρικό έπος μεταφέροντας τα παιδιά  στην ατμόσφαιρα και την περίοδο των περιπετειών του Οδυσσέα. Με οδηγό το δικό της κείμενο αποδίδει ένα αποτέλεσμα γεμάτο κίνηση και ρυθμό τονίζοντας τα καίρια στοιχεία του έργου και απογειώνοντας τη φαντασία των μικρών θεατών. Όπως όλες οι παιδικές παραστάσεις της έτσι και η Οδύσσεια είναι ντυμένη με την κατάλληλη μουσική - σύμμαχο στις λεκτικές και σωματικές εκφράσεις των ηθοποιών.

Ο Χρήστος Γιάνναρης ξεχωρίζει στο ρόλο του Οδυσσέα με την επιβλητική του παρουσία πάνω στη σκηνή. Ταυτισμένος απόλυτα με τον ήρωα πετυχαίνει την ταραγμένη ψυχοσύνθεσή του και πείθει πλήρως με τη σωματική και εκφραστική του δεινότητα.

Οι ηθοποιοί Κατερίνα Γεωργάκη, Ντίνος Γκελαμέρης, Ελένη Ζιώγα, Νικόλαος Καλλιδώνης, Παναγιώτης Κλαδής, Στέλιος Κελλέρης, Κωνσταντίνα Κουτσαφτάκη, Στέλιος Νίνης, Έλενα Μιχαλάκη, Χρήστος Μπαλτάς, Γιώργος Μπανταδάκης, Απόστολος Μπαχαρίδης, Άντεια Ολυμπίου, Στρατής Πανούριος, Κωνσταντίνος Σαρρής καθ'όλη τη διάρκεια της παράστασης καταφέρνουν να παρουσιάσουν τους χαρακτήρες ανάλαφρα, με συγκίνηση και λιτότητα χωρίς να εμβαθύνουν στο κατά τ' άλλα δραματικό ύφος του έργου.

Τα πλούσια σκηνικά και κουστούμια της Χριστίνας Κουλουμπή και η  συμβολή όλων των συντελεστών (Πέτρος Γάλλιας, Αντώνης Δελαπόρτας,Ανδρέας Κουλουμπής,Κωνσταντίνος Μπουμπούκης, Ελένη Ζιώγα,Χρήστος Γράπας, Κατερίνα Γεωργάκη) αποτυπώνουν εξαιρετικά το κλίμα της εποχής και εμπλουτίζουν ιδανικά το περιπετειώδες ταξίδι.

Ο πολυμελής θίασος ζωντανεύει με ζήλο το διαχρονικό κείμενο όπου μέσα από αυτό ανακαλύπτουμε πολλά για τη δικαιοσύνη, την αμεροληψία και την εξουσία. Μία παράσταση με αυθεντικότητα γεμάτη διδάγματα που συμπαρασύρει τους θεατές σε ένα νοερό ταξίδι εξερεύνησης και προσμονής.

Γράφει ο Γιάννης Σεβαστίκογλου

Σχόλια