"Η Σπασμένη Στάμνα" από την ομάδα Terra Incognita

 

Στο Χόιζουμ, ένα Ολλανδικό επαρχιακό χωριό, ο δικαστής Αδάμ καλείται να δικάσει παρουσία του συμβούλου δικαιοσύνης Βάλτερ, ο οποίος έχει έρθει για να επιθεωρήσει τις δικαστικές αρχές της περιοχής. Όλα βαίνουν καλώς στις δίκες - ο Αδάμ αποδεικνύεται πολύ καπάτσος - έως ότου στο δικαστήριο έρχεται η κυρά-Μάρθα, η οποία μηνύει τον Ρούπρεχτ, αρραβωνιαστικό της κόρης της Εύας, ότι έσπασε την ιστορικής αξίας στάμνα της. Η υπόθεση περιπλέκεται όλο και περισσότερο καθώς διάφοροι χωρικοί έρχονται ως μάρτυρες, η δίκη εξελίσσεται με πολλές ανατροπές και ευτράπελα, ενώ σταδιακά ξεσκεπάζεται το ψέμα, η αυθαιρεσία, η διαφθορά της εξουσίας και οι μηχανισμοί συγκάλυψης που αυτή διαθέτει.  

Ο Κλάιστ, ο μεγαλοφυής συγγραφέας του 19ου αιώνα, βάζει στη Σπασμένη στάμνα τον δικαστή Αδάμ να διεξάγει έρευνα εναντίον του εαυτού του και αντιστρέφει με κωμικό τρόπο τον "Οιδίποδα Τύραννο" του Σοφοκλή, καθώς και το προπατορικό αμάρτημα, με τον Αδάμ να είναι αυτή τη φορά ένοχος αντί η Εύα.

Το έργο σατιρίζει την κοινωνία των αρίστων, το ένδοξο παρελθόν, την παρωδία απονομής δικαιοσύνης και τη μειονεκτική θέση της γυναίκας απέναντι στην αυθαιρεσία της ανδρικής εξουσίας, αλλά και τη δικομανία, τη δολιότητα και τη συμφεροντολογία που κρύβονται μέσα μας.

Σκηνοθεσία: Νικόλας Μίχας

Παίζουν: Νάγια Βλάχου, Ανναλίζα Ζελιώτη, Βασίλης Μάραντος, Αμαλία Μαστοράκη, Άννα Μαύρου, Τάσος Μπεκύρος, Πηνελόπη Μπέτσιου, Χάρης Παπαδοπούλης, Βίκτωρας Ραγκούσης, Μιρέλλα Σιμωτά, Γιώργος Τάσσης.  

Βοηθός σκηνοθέτη: Ναταλί Παπαγεωργιάδη

Αφίσα: Σοφία Ταλιαδώρου

Φωτογραφίες: Χρήστος Μαρκαντώνης

Θέατρο Διθύραμβος
Λητούς 6, Μαρούσι 

Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 9μμ από 1η Απριλίου 2023

Είσοδος: 10€

Διάρκεια: 90’

Τηλ. κρατήσεων: 6977080181

Παραγωγή: The Terra Incognita Art Company

Σχόλια