"The Last bird" στο Θέατρο Μοντέρνοι Καιροί

Ο Frank Totino επανέρχεται ξανά στο κείμενο του “THE LAST BIRD”, μετά την επιτυχία της παράστασης σε Δανία,Βραζιλία, Νορβηγία, Νέα Υόρκη και Καναδά, ανεβάζοντας το αυτή τη φορά στην Ελλάδα. Ο ίδιος φέρνει μαζί του όχι μόνο την εμπειρία του ως σκηνοθέτης, αλλά και τη βαθιά γνώση του κειμένου, καθώς αποτέλεσε βασικό μέλος του θιάσου σε πολλά ανεβάσματά του, σε σκηνοθεσία του ίδιου του συγγραφέα. 

Ο 9-μελής θίασος αναλαμβάνει να φέρει στη σκηνή μία πληθώρα ρόλων, που μας ταξιδεύουν στον σκληρό και ταυτόχρονα σουρρεαλιστικό κόσμο του πολέμου. Το “THE LAST BIRD” είναι μία αντιπολεμική τραγικωμωδία, δυστυχώς πιο επίκαιρη από ποτέ. 

Σχετικά με την παράσταση:

Ένα έργο που γράφτηκε 52 χρόνια πριν, για το σήμερα.
"Μία άμεση, ειδική επέμβαση και έπειτα θα αποχωρήσουμε – σαν χειρουργοί που αφαιρούν τα καρκινώματα και αποκαθιστούν τη σάρκα. Είμαστε δημιουργοί και εξολοθρευτές κόσμων. Όσοι δεν είναι σαν και μας... είναι υπάνρθωποι!"

Η Ζωή μιμείται την Τέχνη ή η Τέχνη τη Ζωή;

Ένα ορφανό κορίτσι μαζί με τον παππού της αναζητούν το τελευταίο πουλί μέσα σε μία εμπόλεμη ζώνη. Κατά τη διάρκεια αυτού του ταξιδιού έρχονται αντιμέτωποι με όλες τις φρικαλεότητες του πολέμου. Είναι οι άνθρωποι που παραμένουν αγνοί, ενώ όλα γύρω τους διαλύονται. Οι ίδιες οι λέξεις δεν έχουν πια το ίδιο νόημα.

Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε το 1971 στη Δανία, σε μια εποχή όπου τρομακτικές εικόνες από τον πόλεμο στο Βιετνάμ είχαν κατακλύσει τα Ευρωπαϊκά ΜΜΕ, ενώ ο συγγραφέας άντλησε επίσης έμπνευση από τον αντιαποικιοκρατικό αγώνα της Αλγερίας εναντίον των Γάλλων, την αγγλική παρουσία στην Τασμανία και τη βελγική κυριαρχία στο Κονγκό.

Το “The Last Bird” διηγείται μια διαχρονική ιστορία που ξεπερνά το αρχικό της πλαίσιο, μιλώντας απευθείας στο σήμερα. Στο τότε το Βιετνάμ, στο σήμερα η Ουκρανία και η Γάζα. Το έργο προσφέρει μια συγκλονιστική εξερεύνηση των φρικαλεοτήτων του πολέμου, εξετάζοντας θέματα που παραμένουν επίκαιρα περισσότερο από μισό αιώνα μετά το πρώτο ανέβασμα.

Ο Johnstone μέσα από το “THE LAST BIRD” επιλέγει να αναδείξει το ΠΩΣ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ δημιουργείται ο πόλεμος. Οι ιθύνοντες χρησιμοποιούν την εκπαίδευση και το φόβο προκειμένου να παγιδεύσουν τους λαούς στο αχόρταγο παιχνίδι τους.

Η σκηνοθεσία υπογραμμίζει την κωμικοτραγική αίσθηση του έργου, αποτυπώνοντας τόσο τη δύναμη των χαρακτήρων, όσο και τον παραλογισμό του είδους μας, με απόλυτο σεβασμό στο ευαίσθητο του θέματος.

Το “THE LAST BIRD” είναι μία καυστική και οδυνηρή υπενθύμιση για τον διαρκή και καταστροφικό αντίκτυπο του πολέμου, τόσο στο άτομο, όσο και στις κοινότητες.

Trigger Warning: Το έργο περιέχει σκηνές λεκτικής και σωματικής βίας.

Συστήνεται η είσοδος σε άτομα κάτω των 15 ετών με συνοδό.


Θέατρο Μοντέρνοι Καιροί

ΠΡΕΜΙΕΡΑ 16.11.2023

Σκηνοθεσία: Frank Totino

Ερμηνεύουν οι:
Κωνσταντίνος Αγγελής
Αθηνά Βαλαντάση – Μαντέλλου
Κρίστι Βυθούλκα
Νικόλας Δρανδάκης
Γιώργος Κασαπάκης
Μάρω Λεσιώτη
Ιάσονας Μαμωνάς
Λαμπρινή Ξένου
Δέσποινα Χρυσικού

Σκηνοθεσία – Μουσική Επιμέλεια – Οπλομαχίες: Frank Totino
Μετάφραση: Γιώργος Κασαπάκης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Μάρω Λεσιώτη
Κατασκευή Σκηνικού: Κύρος Γρανάζης – Εξοπλισμοί Αγγελής, Κίρα Μουμλάντζε
Κοστούμια: Κρίστι Βυθούλκα, Κίρα Μουμλάντζε
Μάσκες: Frank Totino, Steve Jarand, Keith Johnstone, Ingrid Von Darl
Κατασκευή Φτερών: Αντρέας Βελέντζας
Υπεύθυνη Επικοινωνίας: Αλεξάνδρα Λαζαρίδου
Φωτογράφιση: Φώτης Πλέγας
Trailer – Γραφιστικά: Μάρω Λεσιώτη
Παραγωγή: HABEMUS A.M.K.E.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Πέμπτες 21:00
Παρασκευές 21:00
για περιορισμένο αριθμό παραστάσεων

ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ από 12€

ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ
Κλείστε τα εισιτήριά σας εδώ

Σχόλια