Ηλέκτρα Κομνηνίδου: "Στο Θέατρο με τράβηξε η αλήθεια"

 


Η ηθοποιός Ηλέκτρα Κομνηνίδου μιλάει στο Theater Stage για την παράσταση "Πνεύμονες" στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια, σε σκηνοθεσία Τρύφων Μπάρκα.

Αυτή την εποχή πρωταγωνιστείς στην παράσταση «Πνεύμονες» στο Θέατρο Μικρό Γκλόρια. Μίλησέ μας λίγο γι' αυτήν. 

Οι "Πνεύμονες" είναι μια ιστορία για την αγάπη. Μια ιστορία αμείλικτα ειλικρινής, αστεία, επίκαιρη και ταυτόχρονα τόσο διαχρονική. Πρόκειται για δύο νέους ανθρώπους, κοντά στα τριάντα, που διαπραγματεύονται το να φέρουν ένα παιδί στο κόσμο. Συζητούν για το αν είναι έτοιμοι, αν μπορούν να το στηρίξουν, αν ο κόσμος στον οποίο ζουν το επιτρέπει, ανταλλάσσοντας συνεχώς απόψεις και αγωνίες. Έχουν φιλοδοξίες, συγκρούονται και ονειρεύονται, με την προοπτική φυσικά της ολοκληρωτικής αλλαγής στη σχέση και στη ζωή τους. Είναι ένα ζευγάρι, που δίνει φωνή σε μια ολόκληρη γενιά γεμάτη αβεβαιότητα. Ουσιαστικά στο έργο του Macmillan ξετυλίγεται η ίδια η ζωή και θέτονται ερωτήματα για τον έρωτα, τις σχέσεις, την κλιματική αλλαγή και τον χρόνο που περνάει. Νιώθω ότι ο καθένας που θα το παρακολουθήσει στο τέλος θα ταυτιστεί, θα συγκινηθεί και θα ανακαλύψει κάτι για τον εαυτό του.

Πες μας δύο λόγια για το ρόλο που υποδύεσαι.

Πρόκειται για μια σύγχρονη γυναίκα, διεκδικητή, έξυπνη, ανήσυχη, αγχώδης, ευαίσθητη, υπέρ συναισθηματική και τρομερά ειλικρινής. Μία γυναίκα του σήμερα που προσπαθεί να αποτινάξει από πάνω της όλες τις "από πάντα φορεμένες" αντιλήψεις και τις πεποιθήσεις που επικρατούν στη κοινωνία, για το ποια είναι σήμερα η θέση και ο ρόλος της γυναίκας μέσα σε αυτήν, ισορροπώντας μεταξύ της καριέρας, της σχέσης και της οικογένειας.

Πως προέκυψε η επιλογή του συγκεκριμένου έργου του Ντάνκαν Μακμίλαν;

Ψάχναμε να βρούμε ένα έργο που θα μιλάει για όλα αυτά που μας καίνε σήμερα. Που θα μιλάει μέσα από αυτό η γενιά μας και ο καθένας ξεχωριστά. Ένα σύγχρονο έργο με αλήθεια, χιούμορ, που θα "κλείνει το μάτι" στο θεατή κάνοντας τον στο τέλος της παράστασης να φεύγει γεμάτος και πραγματικά πιστεύω πως δεν θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει καλύτερη επιλογή. 


Πόσο εύκολη πιστεύεις πως είναι η επικοινωνία μέσα σε μια σχέση;

Καθόλου εύκολη! Νομίζω ότι ένα από τα δυσκολότερα πράγματα στη ζωή μας είναι η ουσιαστική επικοινωνία. Θέλει σκληρή δουλειά για να μπορέσεις να συνυπάρξεις ουσιαστικά και βαθιά με τον άλλον και να επιτευχθεί ο αμοιβαίος θαυμασμός και σεβασμός, που είναι απαραίτητα συστατικά για την αρμονία μιας σχέσης. Αυτό που δυσκολεύει στην πραγματικότητα την επικοινωνία στις σχέσεις, είναι πως δεν έχουμε μάθει αρχικά να επικοινωνούμε πρώτα με τον εαυτό μας. Με τις ανάγκες μας. Με τα θέλω μας. Υπάρχουν πάρα πολλά ανεπεξέργαστα υπαρξιακά ζήτημα που έρχονται στην επιφάνεια και καθρεφτίζονται μέσα στη σχέση και που αρνούμαστε πεισματικά από φόβο να δούμε και να αντιμετωπίσουμε, με αποτέλεσμα οι σχέσεις να γίνονται τοξικές και δυσβάσταχτες. Αν μπορούσαμε να αγαπήσουμε λίγο περισσότερο τον εαυτό μας, ο κόσμος και οι σχέσεις θα ήταν σε καλύτερο επίπεδο.

Τι σε τράβηξε αρχικά στο θέατρο;

Η αλήθεια. Η αλήθεια που χρειάζεται πάνω στη σκηνή μεταξύ των ηθοποιών για να μπορέσει να γεννηθεί στο εδώ και τώρα η εκάστοτε ιστορία. Το θέατρο είναι ένα παιχνίδι αλληλεπίδρασης και απαιτεί την αλήθεια μας για να λειτουργήσει κι αυτό είναι πολύ γοητευτικό.

Έχεις κάποια άλλα επαγγελματικά σχέδια να μοιραστείς μαζί μας;

Αυτή τη στιγμή ειμαστε ήδη σε αναζήτηση της ανάγκης που θα γεννήσει την επόμενη παράσταση. Κυρίως όμως είμαστε επικεντρωμένοι στους "Πνεύμονες" και στόχος μας είναι αυτή η παράσταση να παίζεται για πολύ καιρό. Την αγαπάμε, την πιστεύουμε και θέλουμε να την επικοινωνήσουμε με όσο περισσότερο κόσμο γίνεται. 

Επιμέλεια Γιάννης Σεβαστίκογλου



Σχόλια