Είδαμε τις “Σπυριδούλες” στο Θέατρο Καρέζη

                                                          


Οι “Σπυριδούλες” της Νεφέλης Μαϊστράλη, σε μια δυναμική παραγωγή της θεατρικής ομάδας 4Frontal, ξαναπαίζονται  στη σκηνή του Θεάτρου Τζένη Καρέζη μετά την επιτυχία που σημείωσαν στο Φεστιβάλ Αθηνών 2023. Υπό τη συ-σκηνοθεσία των Θανάση Ζερίτη και Χάρη Κρεμμύδα, η παράσταση ζωντανεύει τις ιστορίες των γυναικών που υπήρξαν ψυχοκόρες και οικιακές εργάτριες κατά τις δεκαετίες του 1950 και 1960, αποτυπώνοντας με ευαισθησία και δύναμη τη διαρκή πάλη τους για αυτοδιάθεση και αξιοπρέπεια.


Οι «Σπυριδούλες»  είναι ένα συγκλονιστικό θεατρικό έργο που δεν παρουσιάζει απλώς μια ιστορία, αλλά ανοίγει βαθιά τραύματα και τα τοποθετεί στο φως για να φανερώσουν την αδικία, τη θυσία και την κρυμμένη αξιοπρέπεια της κακοποιημένης παιδικής ψυχής. Κεντρικό πρόσωπο, η 12χρονη Σπυριδούλα, αναγκάζεται να αφήσει τη φτωχική της ζωή στο χωριό για να υπηρετήσει σε μια μεγαλοαστική οικογένεια στην Αθήνα, αλλά, αντί για στοργή, βιώνει τη βία και τον εξευτελισμό. Η ιστορία της, ωμή και πραγματική, θυμίζει τα τραύματα που κουβαλούν πολλές γυναίκες που δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να ακουστούν​.


Η σκηνοθεσία του Θανάση Ζερίτη και του Χάρη Κρεμμύδα δεν αφήνει περιθώρια για συναισθηματική αποστασιοποίηση: οι θεατές βυθίζονται σε έναν κόσμο σκληρό και αδυσώπητο, αλλά ανακαλύπτουν και την αντοχή μιας παιδικής ψυχής που αρνείται να υποκύψει πλήρως. Η ατμόσφαιρα είναι πυκνή και φορτισμένη, και κάθε σκηνή φέρνει το κοινό αντιμέτωπο με την αλήθεια της Σπυριδούλας. Οι φωτισμοί του Σάκη Μπιρμπίλη, μαζί με την αυθεντική μουσική των Θραξ Πανκc, εντείνουν τη συναισθηματική φόρτιση, ενώ τα κοστούμια της Γεωργίας Μπούρδα προσδίδουν στη θεατρική αίσθηση της εποχής, προκαλώντας αίσθημα θλίψης και συγκίνησης​.


Το έργο μετατρέπει τη συγκεκριμένη ιστορία σε μία ισχυρή δήλωση ενάντια στην εκμετάλλευση και τις κοινωνικές ανισότητες, θέτοντας στο προσκήνιο τις φωνές των οικιακών εργατριών, τόσο τότε όσο και σήμερα. Η παράσταση ενσωματώνει μουσικά στοιχεία πανκ από τους Θραξ Πανκc, προσφέροντας μια σύγχρονη ελληνική ερμηνεία της παραδοσιακής μουσικής, δημιουργώντας μία αίσθηση εξέγερσης και διαμαρτυρίας ενάντια στις ταξικές διακρίσεις και την καταπίεση των γυναικών.


Όμως, αυτό που πραγματικά συγκλονίζει είναι η απόφαση της μικρής Σπυριδούλας να μιλήσει. Στην εποχή της, η φωνή ενός παιδιού δεν είχε σχεδόν ποτέ τη δύναμη να ακουστεί, κι όμως, αυτό το κορίτσι μπόρεσε να σπάσει τα δεσμά της σιωπής και να φέρει τη βία στο φως. Η ιστορία της Σπυριδούλας δεν είναι μόνο μια τραγική αναφορά, αλλά και μια φλόγα που καίει με τη μνήμη και το θάρρος της. Η δύναμή της μετατρέπεται σε έμπνευση, και η φωνή της είναι πλέον η φωνή όλων των παιδιών και γυναικών που αναζητούν δικαιοσύνη και αναγνώριση της ανθρώπινης αξίας τους.

Οι «Σπυριδούλες» είναι κάτι περισσότερο από μια παράσταση: είναι μια κραυγή για όλες τις ανείπωτες ιστορίες. Είναι ένα σιωπηλό δάκρυ που κυλά για τις αδικίες του κόσμου, αλλά παράλληλα ένας ύμνος στη δύναμη της ψυχής. Η ιστορία της Σπυριδούλας συνεχίζει να εμπνέει και να υπενθυμίζει ότι ακόμα και οι πιο καταπιεσμένες φωνές έχουν τη δύναμη να αντισταθούν και να νικήσουν​

Η «Σπυριδούλα», όπως αποκαλύπτουν οι δημιουργοί, δεν είναι μια μεμονωμένη ιστορία, αλλά ένας τρόπος να μιλήσουμε για χιλιάδες γυναίκες και κορίτσια που έζησαν την εκμετάλλευση και τον εξευτελισμό ως «ψυχοκόρες» ή ως οικιακές βοηθοί. Η δραματουργία της Μαϊστράλη αναδεικνύει αυτό το ιστορικό πλαίσιο μέσα από τη χρήση ντοκουμέντων και προφορικών μαρτυριών, εμπλουτίζοντας την αφήγηση με στοιχεία ρεαλισμού. Αυτή η προσέγγιση επιτρέπει στο κοινό να γνωρίσει τις φωνές των γυναικών που δεν κατάφεραν να μιλήσουν, κάνοντας τις «Σπυριδούλες» να αποκτούν μια σχεδόν συλλογική υπόσταση.

Η παράσταση έχει τη δύναμη να προκαλεί έντονες συναισθηματικές αντιδράσεις, με το κοινό να απομακρύνεται από το θέατρο συγκλονισμένο και γεμάτο σκέψεις. Η μικρή Σπυριδούλα συμβολίζει όχι μόνο την κακοποίηση αλλά και τη δυνατότητα κάθε γυναίκας να υπερβεί τη βία και να αποκαταστήσει την αξιοπρέπειά της. Η επιτυχία για τις «Σπυριδούλες» βρίσκεται ακριβώς στην ικανότητά τους να εγείρουν τον προβληματισμό γύρω από κοινωνικά θέματα, όπως η κακοποίηση των ευάλωτων ατόμων, μεταφέροντας ένα μήνυμα αντοχής και ελπίδας​.

Γράφει η Ρεβέκκα Καββαδά

Σχόλια