Ο Γιάννης Σαρακατσάνης μιλάει στο Theater Stage

Με αφορμή την παιδική παράσταση στην οποία πρωταγωνιστεί φέτος,ο Γιάννης Σαρακατσάνης  μας παραχώρησε συνέντευξη στην οποία μας μιλάει για τις εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο.Μαθαίνουμε για τα εφηβικά του όνειρα αλλά και για το πρώτο του εγχείρημα στην ηθοποιία.
Φέτος πρωταγωνιστείτε στην παιδική παράσταση «οι εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο». Πόσο δύσκολο είναι  να αντεπεξέλθετε στις απαιτήσεις των μικρών θεατών;

Η παράστασή μας είναι ένα δύσκολο εγχείρημα. Αντί να ακολουθήσουμε την πεπατημένη των παραμυθιών και των παιδικών ηρώων, φτιάξαμε μια παράσταση για την επιστήμη. Και η επιστήμη, στο μυαλό των παιδιών, μοιάζει επικίνδυνα με «μάθημα». Η δυσκολία λοιπόν είναι να κάνουμε αυτή την εμπειρεία διασκεδαστική για τα παιδιά χωρίς να γίνει η παράσταση διδακτική.


Αν σε γυρίσω πίσω στα εφηβικά σου χρόνια,ποιες θυμάσαι ότι είναι οι επιθυμίες σου γι’αυτό το επάγγελμα;



Όταν πήγαινα σχολείο ήθελα να γίνω επιστήμονας. Ήθελα να ανακαλύψω ή να κατασκευάσω σπουδαία πράγματα που θα άλλαζαν τον κόσμο ή, τουλάχιστον, να πάω στο διάστημα. Δεν ξέρω πότε εγκατέλειψα αυτό το όνειρο για το θέατρο αλλά ήδη στα 19 μου, πήγα στο Μαθηματικό της Πάτρας με μισή καρδιά. Ευτυχώς εκεί «έμπλεξα» με τη θεατρική ομάδα του Πανεπιστημίου και έτσι κατέληξα ηθοποιός. Φέτος λοιπόν, με έναν τρόπο, τα δύο μου όνειρα συνδυάζονται σε μια παράσταση για εφευρέτες!

Τι σημαίνει για σένα η λέξη θέατρο;Είτε σαν έννοια,είτε ως χώρος;

Στο θέατρο ζητάμε από τους θεατές το χρόνο, τα χρήματα και την προσοχή τους. Αυτά είναι πολύτιμα πράγματα, ειδικά στην εποχή μας και οφείλουμε να τα ανταποδώσουμε στους θεατές με κάτι παραπάνω από διασκέδαση. Απαιτώ λοιπόν από τις παραστάσεις μου να έχουν πάντα να πουν κάτι σημαντικό, να έχουν πάντα ένα μάθημα ζωής. Οι εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο δεν ξεφεύγουν από αυτή τη συνταγή. Κάθε εφεύρεση που παρουσιάζουμε μεταδίδει και από ένα συστατικό της επιστημονικής σκέψης. Η ροή της πληροφορίας στο άμεσο μέλλον θα είναι όλο και πιο μεγάλη και η διάκριση της αλήθειας όλο και πιο δύσκολη. Νομίζω πως η επιστημονική προσέγγιση των πραγμάτων είναι το καλύτερο εργαλείο για να αντιμετωπίσουμε αυτό το μέλλον.

Ποιά είναι η αγαπημένη σου εφεύρεση;

Στην παράσταση παρουσιάζουμε και τον Θαλή ως εφευρέτη. Η εφεύρεση όμως που του αποδίδουμε δεν είναι κάποιο μηχάνημα αλλά μια ερώτηση: το «Γιατί;». Ο Θαλής είναι ο εφευρέτης της επιστημονικής μεθόδου. Εκείνη την εποχή τα φαινόμενα αποδίδονταν στους θεούς και στους θρύλους. Ο Θαλής όμως διέκρινε τους μηχανισμούς της φύσης και αποφάσισε ότι η αιτία όλων των πραγμάτων είναι εκεί, στη φύση, και όχι στους θεούς. Αυτό το επαναστατικό «γιατί;» λοιπόν είναι η αγαπημένη μου εφεύρεση.

Ετοιμάζεις κάτι νέο για την φετινή σεζόν;

Αυτή τη στιγμή, εκτός από τις «Εφευρέσεις που άλλαξαν τον κόσμο», είμαι και σε άλλες δύο παραστάσεις: Στο διαδραστικό δείπνο μυστηρίου «Προσεχώς Απόδραση», κάθε Κυριακή στο El Convento del Arte και στην επιθεώρηση του Λάμπρου Φισφή «Τι Ζούμε;», κάθε Κυριακή, Δευτέρα και Τρίτη στο θέατρο Βέμπο. Ετοιμάζω όμως και κάτι καινούργιο. Με την ομάδα AbOvo, επιστρέφουμε στη σκηνή, μετά από 5 χρόνια σχεδόν, με μια νέα παράσταση. Θα είμαστε στο θέατρο 104 από τον Φεβρουάριο του 2018. Περισσότερα γι’ αυτό σύντομα.

Σχόλια