Τέσσερις ηθοποιοί σε μια μυστική επετειακή τελετή καθισμένοι σε ένα τραπέζι. Στο τραπέζι οι εφημερίδες, τα laptop τους και τα κινητά τους. Διαβάζουν τα πρωτοσέλιδα του Ελληνικού, Τουρκικού και Κυπριακού Τύπου από το 1922 μέχρι σήμερα και έρχονται αντιμέτωποι με τα ερωτήματα που γέννησε η μικρασιατική καταστροφή. Ένα ασυνήθιστο αφιέρωμα ενάντια στη συλλογική απώλεια μνήμης κατά το οποίο ημιμαθείς ερευνητές συνομιλούν επί σκηνής με τα πρόσωπα που καθόρισαν και καθορίστηκαν από τις εξελίξεις, όπως απλοί άνθρωποι, πρόσωπα της πολιτικής ζωής, της τέχνης, της επιστήμης.
Πώς λειτουργεί ο Τύπος; Πώς παρουσιάζεται το συμβάν; Πώς αντιμετωπίζονται οι πρόσφυγες; Ελέγχει ο Τύπος την Εξουσία ή η εξουσία τον Τύπο; Πώς αντιμετωπίζουν οι εφημερίδες τον πόλεμο, την καταστροφή, τον ξεριζωμό, την εκδίωξη και την εγκατάσταση των προσφύγων; Ποιες οι αναφορές στο συμβάν μέσα στα χρόνια; Oι τέσσερις performers σε live σύνδεση με την Ιστορία δημιουργούν ένα παλίμψηστο του οποίου η αποκωδικοποίηση είναι δυνατή μόνο μέσω της θεατρικής λειτουργίας.
ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝ
Στην ευτυχή συγκυρία των Πρωτοσέλιδων συνεργαζόμαστε ως φίλοι και συνάδελφοι. Κάνουμε δοκιμές ως ηθοποιοί οι οποίοι συνθέτουν μαζί την παράσταση και την οποία αντιμετωπίζουμε ως ανοιχτό πεδίο για να πλάθονται οι σκηνές του έργου μας μέχρι την τελευταία στιγμή. Εκτός από την αγάπη που τρέφουμε ο ένας για τον άλλο, μάς συνδέει ένας κοινός κώδικας ο οποίος κάθε φορά μάς βάζει στη διαδικασία να επαναπροσδιορίζουμε τι είναι τετριμμένο, τι είναι καίριο, τι είναι πολιτικό και κυρίως, για ποιο πράγμα καίγεται περισσότερο να μιλήσει ο καθένας. Υπάρχει μια σκηνή στο Θίασο του Θ. Αγγελόπουλου κατά την οποία μια χειμωνιάτικη μέρα το μπουλούκι των ηθοποιών περνά, από ένα χωριό, τραγουδώντας το χαρωπό Γιαξεμπόρε καλώντας τους κατοίκους του χωριού στην παράστασή του, κατοίκους που δεν τους βλέπουμε ποτέ, και σε μια στροφή του δρόμου αντικρίζει σε ένα δέντρο δύο αντάρτες κρεμασμένους. Διαβάζοντας το χρονικό της τραγωδίας μέσα από εφημερίδες, βιβλία, ντοκιμαντέρ και μαρτυρίες βρεθήκαμε να κολυμπάμε σε μια θάλασσα από πληροφορίες, ονόματα και γεγονότα που τα συνδέει η καταστροφή. Δεν μπορούμε να τη συλλάβουμε. Μπορούμε όμως να μιλήσουμε γι’ αυτή την ανείπωτη τραγωδία προτείνοντας μια διαφορετική επέτειο.
Η παραγωγή παρουσιάστηκε στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου 2022 στο Μετοχιακό Συγκρότημα Νέων Φλογητών στο πλαίσιο του θεσμού "Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός" του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Δραματουργία /Σκηνοθεσία: Ηλίας Βογιατζηδάκης, Θεανώ Μεταξά, Ιωάννα Νασιοπούλου
Σύμβουλοι δραματουργίας: Μάρθα Φριντζήλα, Στέλλα Παπακωνσταντίνου
Performers: Σπύρος Αγγελόπουλος, Ηλίας Βογιατζηδάκης, Θεανώ Μεταξά, Ιωάννα Νασιοπούλου
Μετάφραση από τα τουρκικά στα ελληνικά: Στέλλα Παπακωνσταντίνου
Σκηνικός χώρος / Εικαστική Παρέμβαση: Σπύρος Αγγελόπουλος
Μουσική επιμέλεια: Baumstrasse team
Ηχητικό Τοπίο: Βασίλης Μαντζούκης
Οπτικοακουστικό υλικό προώθησης: Πάνος και Μιχάλης Ανδριανός
Υπεύθυνη επικοινωνίας: Χρύσα Παριανού
Παραγωγή: Baumstrasse / Δρόμος με Δέντρα
Credits
Κυριακή Παπαθανασοπούλου (υλικό έρευνάς της από Εφημερίδα Σφαίρα),
Δώρα Χαριτοπούλου (μαρτυρία Νέα Φλογητά),
Μιχάλης Μεταξάς (μουσική του Teaser)
Π Λ Η Ρ Ο Φ Ο Ρ Ι Ε Σ
ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:
Παρασκευή 7, Σάββατο 8 & Κυριακή 9 Οκτωβρίου
Παρασκευή 14, Σάββατο 15 & Κυριακή 16 Οκτωβρίου
Ώρα έναρξης: 21.30 | Ώρα προσέλευσης: 21.00
Είσοδος: 12 ευρώ / 8 ευρώ (μειωμένο)
*Ο χώρος δεν διαθέτει POS
Κρατήσεις: info@dentra.gr
Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, η κράτηση θέσης είναι απαραίτητη.
Διάρκεια: 75 λεπτά
Baumstrasse- Google Map Link| Σερβίων 8, Βοτανικός
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου