Είδαμε την παράσταση "Η Τουρκομερίτισσα" του Δημήτρη Καρατζιά

 


Το έργο "Τουρκομερίτισσα" (βασισμένο στη ζωή της Μαρίκας Νίνου) του Δημήτρη Καρατζιά διακρίθηκε στον 41ο λογοτεχνικό διαγωνισμό της ΠΕΛ και βρέθηκε στα 8 καλύτερα θεατρικά έργα της χρονιάς, παίρνοντας έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών. 

Η Μαρίκα Νίνου γεννημένη στο καράβι Ευαγγελίστρια κατά τη διάρκεια της καταστροφής της Σμύρνης βαφτίστηκε από τον καπετάνιο του πλοίου με το όνομα Ευαγγελία. Μεγαλώνοντας στα χρόνια όπου η θέση της γυναίκας ήταν στο σπίτι και ο μοναδικός σκοπός της να γίνει σύζυγος και μητέρα, η έφηβη Μαρίκα είχε διαφορετικά όνειρα και προσδοκίες για το μέλλον της. Ένα ελεύθερο πνεύμα, έξυπνο και ενεργητικό κορίτσι κάτοικος της Κοκκινιάς, όμορφη και δυναμική έπαιζε συνεχώς με τους άντρες και έζησε τη ζωή της στα άκρα κόντρα σε κάθε στερεότυπο και προκαταλήψεις. Ο μεγάλος έρωτας με τον Βασίλη Τσιτσάνη σημάδεψε την προσωπική της ζωή αλλά και την καριέρα της που πέρασε τα σύνορα της Ελλάδας. Το μεγάλο αγκάθι στο σύντομο βίο της ήταν οι ασθένειες που εξόντωσαν την οικογένειά της και ο  καταστροφικός καρκίνος που την κράτησε μακριά από το πάλκο και τελικά της πήρε τη ζωή.

Με φόντο την ταβέρνα του Τζίμη του Χονδρού η Λένα Ουζουνίδου δίνει την ψυχή της εξιστορώντας την πολύπαθη ζωή αυτής της γυναίκας - θρύλου. Μίας ζωής γεμάτη περιπέτειες, πένθος και θλίψη με τον καημό για έναν μεγάλο χαμένο έρωτα να πρωταγωνιστεί. Η ερμηνεία της εναλλάσσεται με μεγάλη άνεση με την αφήγηση η οποία πορεύεται ταυτόχρονα με τα γεγονότα της Ελλάδας. Με την αμεσότητα και τον αυθορμητισμό της αποτυπώνει όλα τα στοιχεία της ορμητικότητας της ηρωίδας και ξετυλίγει όλες τις πτυχές του χαρακτήρα της. Η Λένα ξεδιπλώνει τη δεξιότητα της στο δράμα και ταυτόχρονα στη κωμωδία με τη στιβαρή της παρουσία να βρίσκει ισορροπημένα τη θέση της στη σκηνή.

Ο Δημήτρης Καρατζιάς σκηνοθετεί έναν μονόλογο πυκνό, γεμάτο παλμό συνδέοντας ιδανικά το λόγο με τη μουσική. Τοποθετεί την ηθοποιό να μιλάει κατά πρόσωπο στο κοινό μεταδίδοντας με αυτόν τον τρόπο άμεσα όλο τον συναισθηματισμό του έργου. Δημιουργεί γρήγορες εναλλαγές του δραματικού με το κωμικό καθώς διαχειρίζεται προσεκτικά το ίδιο του το κείμενο. Σημαντική και η συμβολή του ως ηθοποιός στο ρόλο του Τζίμη Μάρκου, ιδιοκτήτη της ταβέρνας, ο οποίος αναδεικνύει τη λαϊκότητα του έργου και διεισδύει στην ψυχή και το νου της μεγάλης καλλιτέχνιδος.

Το σκηνικό χώρο επιμελείται η Κική Μαυρίδου,τα κουστούμια ο Μιχάλης Σδούγκος,την πρωτότυπη μουσική ο Μάνος Αντωνιάδης και τον σχεδιασμό των φωτισμών η Χριστίνα Φυλακτοπούλου. Όλα ανταποκρίνονται άψογα στο συνολικό ύφος του έργου και υπηρετούν με αξιοπιστία τη σκηνοθετική γραμμή.

Μια παράσταση - βιογραφία με συναίσθημα που ζωντανεύει μπροστά μας αυτό το μύθο. Μετρημένη, χωρίς υπερβολές και φιοριτούρες που ανταποκρίνεται επάξια στο στόχο της. Ένα έργο που στοχεύει κατευθείαν στις καρδιές μας δικαιώνοντας τη σπουδαιότητα του θεάτρου.


Γράφει ο Γιάννης Σεβαστίκογλου 

Σχόλια